Serbia

Слике и огледала

У Малој галерији УЛУПУДС-а представљена је изложба „Слике и огледала” чији је аутор Маријана Оро. Цртеж слике ауторка преноси у техници штампе на огледало, истичући доживљај слике као јединство цртежа тушем и пером и акварела као позадине. На овај начин рефлектују се површине огледала. У сликама и огледалима ове уметнице почиње пут као врста интимне авантуре кроз сусрет са оностраним ка суштини људског постојања.

У путовању ка себи, мотивима као што су пирамиде, брда, вулкани, таласи, геометрија, представа раја и вртлози, уметница користећи дводимензионалан цртеж, као и симболику рукописа, прича, односно истиче нарацију интимне поезије.

– Цртеж у себи обликује симболично значење, налик згуснутим калиграфским рукописима, арабескама, преплетима и розетама – каже Маријана. Она додаје да је истовремено наративан и симболички, поетски и личан, описни и упоредни, асоцијативан и историјски, и херметичан по садржају. У њему се, како каже ауторка, препознају елементи наслеђа, како оних по географско-онтолошком наслеђу, тако и оних по духу и нагињању природи у којој се уметница препознаје. Говор слике лежи у односима празног и пуног простора, као и у односима замућених површина огледала насупрот згуснутим формама цртежа. Препознају се удаљености и релације у основним уметничким начелима, датирајући још из Кине и Јапана, као што су односи пуног и празног, далеког и блиског, интимног и јавног, индивидуалног и колективног.

Маријана Оро дипломирала је на Факултету ликовних уметности, на Сликарском одсеку, у класи професора Зорана Вуковића. Специјалистичке студије завршила је код истог професора. Докторирала је на истом одсеку, код професора и менторке Анђелке Бојовић. Члан је УЛУС-а и групе „Светионик” из Панчева. Награђивана је у области стрипа, цртежа традиционалног кинеског сликарства и кинеске калиграфије.

Football news:

Suarez passed a medical and signed a contract with Atletico
Alvaro Morata: Juventus are close to winning the Champions League every year. We hope this time we will succeed
Suarez - Messi: I will Always be grateful for what kind of person you are, because everyone knows what kind of player you are
Son of Rory Delap (Yes, the one who threw outs) already scores for Manchester City
Gian Piero Gasperini: Iličić asked about the Beginning of: What does he have that I don't?. I replied:
Alvaro Morata: a lot of forwards score 30-40 goals, but they don't win anything. I'm used to taking trophies
AC Milan are in talks with Tottenham to transfer Aurier