Serbia

SNAŽNE EKSPLOZIJE u Bejrutu, poginulo najmanje 73 ljudi, strahuje se da je veći broj žrtava ISPOD RUŠEVINA (VIDEO)

U lučkoj oblasti Bejruta, u dve snažne eksplozije koje su se dogodile danas popodne, poginulo je najmanje 73 ljudi, a čak 3.700 je povređeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Libana.

Strahuje se, međutim, da bi broj žrtava mogao da bude mnogo veći, jer je veliki deo grada i dalje u ruševinama. Terenske službe pretražuju ruševine u stambenim delovima Bejruta koje se nalaze u neposrednoj blizini luke, gde su se eksplozije i dogodile.

Kako su potvrdili očevici, eksplozije u luci osetile su se u svim delovima grada, a u nekim četvrtima došlo je do nestanka struje.

Nad glavnim gradom Libana mogao se videti ogroman oblak gustog dima crvene boje. Na mnogim prozorima popucala su stakla, a kako su javili svedoci sa lica mesta, brojne zgrade su se tresle od siline detonacija.

Bejrut, eksplozija Foto: AP Hassan Ammar / Tanjug/AP
Bejrut, eksplozija

Libanski ministar zdravlja rekao je novinarima da je u luci eksplodirao brod koji je prevozio pirotehnička sredstva, mada je silina eksplozije izazvala sumnju da je mogla da nastane kao posledica raketnog udara.

I General Abas Ibrahim, direktor Nacionalne bezbednosti, izjavio je za libanske medije da je uzrok najverovatnije eksplozija u skladištu u tamošnjoj luci, gde se nalaze visoko zapaljive supstance.

Dva izvora iz vlade saopštila su za Rojters da je u luci zapravo skladišten eksploziv.

Lučki direktor carine rekao je da je za sve kriva eksplozija nitrata, prenosi BBC.

General Abas Ibrahim odbacio je spekulacije da iza eksplozije stoji Izrael, dok je izraelski ministar odbrane podvukao da ta zemlja nema nikakve veze sa incidentom.

Ministar spoljnih poslova Izraela Gabi Aškenazi izjavio je za lokalnu televiziju da je "uzrok eksplozije najverovatnije nesrećan slučaj, odnosno požar".

Kancelarija dnevnog lista Dejli Star, koja se nalazi oko 400 metara od luke, bila je među zgradama koje su pretrpele štetu od eksplozije.

Vozač koji se u trenutku eksplozije zatekao na autoputu izjavio je da je eksplozija bila toliko snažna da je zatresla autoput.

Football news:

Conte on 4:3 with Fiorentina: impressed with Inter's attack. We didn't have enough balance, we paid for it
Zidane about 3:2 with Betis: real can get better and will. A difficult game, but we believed in winning until the end
Dest said goodbye to the Ajax players and will fly to Barcelona today (Gerard Romero)
Vidal made his debut for Inter in the match against Fiorentina
Barcelona will only consider Zinchenko if Firpo leaves
The referee after VAR for a foul on Jovic removed defender Betis Emerson
Lampard replaced Kepu, but got 0-3 from West Brom in the first half. Then Chelsea got together and gave a comeback of the weekend: only the pupils scored