Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Спајић тврди да формирање владе коче „опструкције”

Од нашег дописника
Подгорица – Оптимиста сам да ће се влада формирати. Биће проевропска. Ништа што је добро није лако. У Црној Гори се често ствари закомпликују без потребе. Трудимо се и ја и тим да преговоре убрзамо. Свесни смо ситуације да је потребна влада. Постоје опструкције од почетка”, рекао је мандатар и председник Покрета „Европа сад” (ПЕС) Милојко Спајић, након састанка с председником државе Јаковом Милатовићем.

Казао је да су „те опструкције учестале ове године, и током председничке кампање и током парламентарних избора”.

„Ево и сада опструкције. Ми их очекујемо, боримо се, желимо бољу будућност за грађане. Главни одбор ПЕС-а изгласао је већину од 44 посланика и сада је на нама да то преточимо у парламенту”, истакао је Спајић.

О могућем учешћу коалиције За будућност Црне Горе (ЗБЦГ) он је новинарима рекао да „не треба бити затворен за разговоре ни с том коалицијом, али ни другим партијама, већ треба размишљати о широком разговору”.

Потврдио је да две посланице ПЕС-а „показују неку врсту резерве кад је у питању потписивање подршке за (Алексу) Бечића за председника Парламента”.

„Претпостављам да није због Бечића, него због састава већине, односно одлуке Главног одбора ПЕС-а. Чудно јер су потписале идентичан документ пре месец дана. Не знамо зашто су промениле мишљење за месец дана. Надам се да ће оне потписати коалициони споразум странака”, поручио је он.

Спајић је нагласио: „У 44. влади ће бити свих народа. Само су спинови да неће бити Срба. Мањине треба да буду део сваке владе, то је пракса и у Европској унији.”

Председник Црне Горе Јаков Милатовић поручио је да је „забрињавајуће што се дијалог око формирања владе не води на програмским основама, што сматрам важнијим од тога које партије ће сачињавати владу”. Оценио је као неприхватљиво да „било који политички субјект који је добио поверење одређеног броја грађана, па ни коалиција ЗБЦГ, може унапред да буде искључен из учешћа у власти”.

„У принципијелној равни не могу да прихватим да било који политички субјект, који је добио поверење одређеног броја грађана, па ни ЗБЦГ, може унапред да буде искључен из власти”, став је Милатовића, који додаје: „То би био повратак на недемократски политички амбијент пре августа 2020, а сигуран сам да смо у протекле три године направили значајне кораке у демократском сазревању друштва.”

Након састанка Милатовића и мандатара Спајића, како је то за наше новине изјавио председник Нове српске демократије Андрија Мандић, потврђено је да се „тражи решење за ћорсокак у који је у досадашњем процесу формирања владе упао мандатар”.

„Није било потребе да се оволико чека на избор владе, јер је коалиција ЗБЦГ јавно прихватила понуду мандатара Спајића и тако је била обезбеђена убедљива подршка новој влади која би доминантно почивала на подршци оних снага које су победиле 30. августа 2020. године”, каже Мандић.

Подсећа да је коалиција ЗБЦГ, почевши од самог прихватања понуде мандатара, а касније и на начин што смо упозоравали на разна уплитања спољног фактора приликом покушаја стварања нове владе, остала доследна народној вољи, а то значи очувању снаге велике победе од 30. августа и стављању грађана на прво место.

„Свима је јасно да би влада без коалиције ЗБЦГ била под снажним утицајем Демократске партије социјалиста, јер би њени деценијски политички партнери држали контролни пакет акција парламентарне већине. Очекујем да се након састанка Милатовића и Спајића процес формирања владе врати на прави колосек, односно да ће се кренути оним правцем који ће довести до стабилне, нове владе са великом подршком у Скупштини Црне Горе”, речи су Мандића.

Додаје да свакако охрабрује чињеницу да је председник Милатовић  изјавио да се „нико унапред не може искључити из владе, мислећи на победнике избора од 30. августа, као и да је заузео исправан став према пристрасним препорукама разних страних адреса”.

„Председник Милатовић је вероватно свестан чињенице да, уколико би странци изабрали владу, то онда више није влада која представља грађане Црне Горе, него је то туђа влада и служила би страним интересима”, поручује Мандић и истиче:

„Изгледа да је неко схватио да су грађани Црне Горе наивни људи и да се у овој земљи већ одомаћило да се на власт долази српском или просрпском реториком, а опстаје на њој антисрпским деловањем. Ми рушимо тај образац и верујемо да ће истина победити. Као и до сада, коалиција ЗБЦГ остаје отворена за конструктиван дијалог, који би требало да доведе до договора око стабилне владе, која би на прави начин одсликавала вољу грађана исказану, како 30. августа, тако и 11. јуна. Времена да се договоримо још има.”