Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Специјални рат против СПЦ на Космету

Против Српске православне цркве води се специјални рат на Косову и Метохији са циљем да се она протера и обесмили рад свештених лица у јужној српској покрајини. Последњи напад на СПЦ долази од лажних свештених лица која заговарају насиље.

У време када вера и верска питања везана око Српске Православне Цркве на Косову, изазивају дебате и дискусије у албанским медијима, име које је привукло пажњу појединих медија на албанском језику је Никола Џуфка. Његова гостовања у појединим емисијама и на порталима кориштена су за ширење пропаганде. Да је у питању лажни свештеник потврдила је саопштењем Митрополија Елбасанска.

Последње гостовање Џуфке у емисији „Којшија шоу” у којој често гостује, испред храма Светог Ђорђа у Призрену оптужује свештенство да су убице, и да српске цркве треба угасити.

Клан Косова је 25. септембра ове године, на дан када је група наоружаних лица упала у манастир Бањска, од којег се црква оградила, објавио наводно саопштење представљајући Џуфку као поглавара Албанске националне цркве. У том саопштењу Џуфка проклиње Српску Православну Цркву.

Поједини косовски медији на албанском језику промовишу изјаве Џуфке као православног свештеника, без навођења чињенице да га ниједна православна црква не признаје као таквог. Једна од личних провокација Џуфке догодила се фебруара ове године када је братство манастира Високи Дечани саопштило на свом Фејсбук профилу да се у манастиру појавио лажни монах из Албаније Никола Џуфка који је покушао да сними „шовинистички програм”.

У медијима који промовишу лажног свештеника тешко да ће се наћи прича о томе како је манастир Високи Дечани помогао локалном албанском становништву 1999. године по сведочењу Шабана Бућаја које је објавио БИРН у свом серијалу „Приче о солидарности”.

Никола Џуфка је постао центар пажње јавности због својих изјава и поступака у албанским и косовским медијима на албанском језику, који се тичу православне вере, али су их црквене власти у Албанији оспориле и јасно се оградиле од Џуфке. Митрополија Елбасанска се од Џуфке оградила саопштењем новембра прошле године, наводећи између осталог да њега не признаје ни једна православна црква.

У саопштењу Митрополија Елбасанска тврди да Никола Џуфка даје „патриотске“ изјаве, наводи портал Коссев, док истовремено омаловажава и исмева православне свештенике у Албанији, као и вође других верских заједница. Овакво понашање је критиковано због изазивања незадовољства и ривалитета међу верским заједницама.

Такође је истакнуто да недостатак верског образовања чини Џуфки тешко да даје тачне изјаве у медијима у вези са православном вером, што се сматра дезинформацијом.