Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Специјалци демолирали болницу у Митровици

Косовска Митровица – Припадници специјалне јединице косовске полиције Росу уз асистенцију Еулекса извршили су јуче ујутру упад на пет локација у општинама Косовска Митровица, Звечан и Зубин Поток, а све је почело насилном акцијом приликом обијања просторија у Клиничко-болничком центру у Косовској Митровици наочиглед дежурних радника, запослених који су долазили на посао, ђака медицинске школе и пацијената. Све њих, као и њихове сународнике, ова брутална демонстрација силе, и то у здравственој установи, изведена с 15 оклопних возила специјалних јединица, додатно је узнемирила. Канцеларија за Косово и Метохију је у саопштењу достављеном „Политици” навела да се „у посебно тешком стању шока налази 100 најтежих болесника с интерног одељења КБЦ-а који су сведочили бруталној и ненајављеној акцији, као и деца средње медицинске школе која у ово време долазе на праксу у болницу”.

„Јасно је да Курти са својом полицијом користи догађаје од недеље из Бањске као изговор за наставак терора на северу Косова и Метохије, а ова акција је изведена с јасним циљем да на Косову и Метохији нема мира, нити да српска заједница може да живи нормално, лечи се без страха од упада наоружаних фаланги, води децу у вртиће и школе”, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију, што је касније потврдило и руководство КБЦ Косовска Митровица на конференцији за штампу.

Доктор Златан Елек, директор КБЦ-а, казао је да су јуче ујутру око шест сати у митровичку болницу насилно упале „антитерористичке јединице и специјалне јединице Росу такозване косовске полиције с дугим цевима, извршиле су насилни упад у вешерницу где су разбили врата, направили преметачину, упали у котларницу, да би после сат и по напустили круг болнице и са собом однели видео-надзор с улазне капије”. „Нико од специјалаца није хтео да нам каже шта траже, а Еулекс је све време био неми посматрач догађаја. На нас су упућене антитерористичке јединице које су пред собом ломиле врата на вешерници, а онда и на котларници, а на наше питање шта се догађа, један број је почео да прича на енглеском, а један број на албанском језику. Било је цивила који су носили полицијске прслуке, а држали су руке на обарачу дугих цеви. Тек после неког времена, где смо ми били јако конструктивни, обратио нам се полицајац рекавши да имају налог суда за претрес”, каже др Елек.

Додаје да је после „скоро сат и по од насилне акције, за коју није било никакве потребе, јер смо се понудили да отворимо било коју просторију, од шефа обезбеђења је одузет видео-надзор, а достављен записник на албанском језику, где је наведено да је извршен претрес и да ништа није пронађено”, рекао је др Елек. Новинари српских редакција су јуче ујутру обишли просторије вешернице где је упослено 11 радница које су биле јако узнемирене после упада приштинских специјалаца, а свуд около је још увек било поломљено стакло од улазних врата, али и разваљени штокови од осталих просторија које се налазе у склопу вешернице. И радници који раде у котларници митровичке болнице казали су да су до зуба наоружани специјалци приликом насилног упада ишчупали „рисивер” и однели га, а у делу где је складиште мазута „отварали су поклопце оџака” не проговарајући ни реч.

Одмах по завршеној „акцији” у КБЦ Косовска Митровица пет оклопних возила се стационирало испред ресторана „Греј”, који се налази у близини Предшколске установе „Даница Јарамаз”, али и Основне школе „Свети Сава”. Претрес се одвијао у време док су родитељи водили унезверену децу у вртић, а ђаци кренули на наставу. Како је касније саопштила косовска полиција, у акцији код „Греја”, као и неколико стамбених објеката у згради где је и ресторан, заплењена су два аутомобила марке „мерцедес” и један четвороточкаш, квад. И у општини Зубин Поток је извршен претрес уз саму обали језера Газиводе, али полиција није изнела детаље претреса у ове две општине, као ни детаље претреса на локацијама у општини Звечан.

На друштвеним мрежама јуче су се појавили снимци с терена, тачније код Споменика кнезу Лазару у Косовској Митровици, према којима су специјалци Приштине из јединице ФИТ-а користили санитет са ознакама Еулекса. На фотографијама се кроз возила виде маскиране особе у униформама. Тела тројице Срба – Игора Миленковића и Бојана Мијаиловића из Лепосавића и Стефана Недељковића из Звечана, убијених у Бањској – ни јуче нису предата члановима породица.

Према тврдњама из Приштине у јучерашњим акцијама полиција је претресла и кућу у власништву доскорашњег потпредседника Српске листе Милана Радоичића.

Еулекс: пратили смо у складу с мандатом

Мисија Еулекса саопштила је јуче да је на захтев тзв. косовске полиције и у складу са својим мандатом за посматрање, пратила активности полиције током њених операција на северу КиМ. Тако је Еулекс одговорио на питање Танјуга да ли је акција специјалних јединица тзв. косовске полиције била координисана са Еулексом и Кфором и у ком својству су они били присутни. „Еулексове активности надгледања спроведене су у блиској сарадњи с косовском полицијом и Кфором/НАТО-ом”, наводи се у саопштењу.

Ухапшен још један Србин

Тзв. косовска полиција ухапсила Србина М. П. због сумње да је починио кривично дело „ратни злочин против цивилног становништва” у Призрену, пренео је портал „Косово онлајн”. Одређена је мера задржавања.

М. Ћ.