Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Poslušajte vest preko audio fajla

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko tokom gostovanja na televiziji N1 rekao je kako je spreman ozbiljno razmotriti ponudu predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika da zajedno skinu ploču sa imenom Radovana Karadžića, koja se nalazi na Studentskom domu u Palama.

Incko se osvrnuo i na to što Rusija nije podržala komunike PIC, prenosi Srpskainfo.

– Ruski ambsador uskoro napušta BiH pa mu je ovo bio poslednji sastanak PIC. Mislim da je debata bila jako mirna, koncentrisana, nije bilo nekih ruskih opstrukcija, ali ponovo Rusija nije dala saglasnost. Nije bilo nikakvih rasprava sa Ivancovima, ali se on nije pridružio komunikeu – rekao je Incko.

On je prokomentarisao sastanak i naglasio da je bilo govora o obraćanju Milorada Dodika u Savetu bezbednsoti, piše N1.

– Mi smo na sastanku zaključili važnost teritorijalnog integriteta i suveriniteta BiH. Bilo je priča u prošlosti o otcepljenju, tome da je Beograd glavni grad itd. Ipak, ove su naše odluke važne i one su svetionik. Da li Dodik čita ili nije? Verovatno nije čitao ni izveštaj Priebea koji je napravio brilijantnu analizu. Treba pročitati tih 50, 60 strana. Kada je Dodik govorio u Savetu bezbjednosti on je kritikovao PIC što znači da ga prati – dodao je Incko.

Incko je dodao da je Čović “pružio ruku” i da je u toku dogovor sa predsednikom HDZ BiH.

– Što se tiče Dodika, ono što je rekao u Savetu bezbednosti prekršio je svaku meru, ne što je mene nazvao prostitukom ili monstrumom, nego što je za Pedija Ešdauna rekao da je kriminalac. Ja se mogu braniti, ali Ešdaun ne može jer je mrtav. To je bilo monstruozno i još da se tako govori u Savetu bezbednsoti. To je neshvatljivo – rekao je Incko.

On je i prokomentarisao Dodikov poziv da zajedno skinu ploču sa Studentskog doma u Palama koji nosi ime po Radovanu Karadžiću.

– Sećate li se ko je tu tablu montirao? Nisam to bio ja. Zašto bih je skidao kada je nisam ni montirao? Međutim, ako će to Dodik dovesti da skine ploču onda sam spreman da ozbiljno to razmotrim. Postoji neki zakon o montaži ploče, tako mora postojati i o demontaži ili promeni naziva. Sve mora biti po zakonu i na tu zakonsku proceduru čekam – zaključio je Incko.