Serbia

SRBI POKAZALI KOGA VIŠE VOLE! RAZLIKA JE OČIGLEDNA! Putina voli 85% Srba, a Trampa samo 23%

Ruskog predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina voli i podržava čak 85 odsto Srba, dok lider SAD Donald Tramp u Srbiji ima podršku od tek 23 procenta!

Ovo su rezultati istraživanja 'Galup internešenela' koje je proteklih meseci sprovedeno na globalnom nivou ne bi li se utvrdilo ko su najpopularniji lideri na svetu (vidite antrfile). Prema ovoj anketi, drugi najomiljeniji inostrani političar među Srbima jeste kineski predsednik Si Đinping, a treće mesto je, za mnoge neočekivano, zauzeo indijski premijer Narendra Modi. Američki lider Donald Tramp tek je na 13. mestu na ovoj listi.

I Džonson na dnu

Prema rezultatima istraživanja, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je četvrti najpopularniji svetski lider u Srbiji, zatim slede predsednik Francuske Emanuel Makron, Izraela Benjamin Netanijahu, kao i šef brazilske države Žair Bolsonaro, pa potom i kralj Saudijske Arabije.

Na dnu liste, ali ispred Trampa, nalaze se britanski premijer Boris Džonson, kog podržava 26 odsto anketiranih, i predsednik Irana Hasan Rohani sa istim procentom poverenja.

Papa i Merkelova dominiraju u svetu

Globalno istraživanje 'Galup internešenela' pokazalo je da su papa Franja i nemačka kancelarka Angela Merkel najpopularniji svetski lideri.

Iako formalno nije političar, papa Franja ima podršku 53 odsto ispitanika, a slede ga Angela Merkel i Emanuel Makron. Vladimir Putin je na četvrtom mestu, a iza njega se nalaze Donald Tramp, Boris Džonson...

U svetu su najniže kotirani predsednik Irana Hasan Rohani i premijer Izraela Benjamin Netanijahu.

Ovo istraživanje 'Galup internešenel' objavljuje svake godine kroz međunarodnu studiju 'Glas naroda

- Kraj godine' (Voice od people - End of year). Studija je realizovana tokom novembra i decembra 2019. godine, a uključila je oko 50 država u kojima je anketirano više od 50.000 ispitanika. Kad je reč o Srbiji, anketirano je 1.000 punoletnih ispitanika metodom 'lice u lice', a istraživanje u našoj zemlji radila je agencija 'TMG insajt', koja je član međunarodne asocijacije 'Galup'.

Politikolog Aleksandar Pavić, komentarišući istraživanje, kaže da rezultati nisu nimalo iznenađujući.

- Putin je u Srbiji konstantno popularan zbog toga što je Rusiju digao maltene iz pepela i vratio joj status svetske sile, ali i zato što dosledno podržava Srbiju po svim važnim pitanjima, od Kosova, preko RS i obnove naoružanja, do pomoći za Hram Svetog Save... S druge strane, iako su Srbi navijali za Trampa protiv Hilari Klinton, američka politika prema Srbiji se vrlo malo promenila.

Ljudima nisu važni razlozi zašto Tramp do sada nije uradio više po pitanju Srbije, njima su važni rezultati. A oni govore da je Putinova Rusija najbolji i najpouzdaniji prijatelj Srbije, dok je Trampova Amerika i dalje, nažalost, glavni neprijatelj srpskih interesa u globalu... - objašnjava Pavić.

Vašington je kriv

Milisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, kaže da ovo istraživanje ukazuje na to koliku popularnost uživa 'velikosilna, arogantna i prepotentna politika SAD i njihovih NATO saveznika'.

- Tom politikom se pokušava nametanje globalne dominacije Zapada. Ta politika podrazumeva mešanje i arbitriranje Zapada širom sveta. Na drugoj strani, svet i Srbija u Putinu vide jedinog čoveka koji je spreman da se odupre SAD. Da Tramp nije predsednik SAD, ove ankete u Srbiji bile bi još poraznije - zaključuje Paić.