Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Србија – друга земља Европе са електронском исправом

Јавнобележничке коморе Србије и Француске настављају сарадњу у области дигитализације јавног бележништва, пошто су на церемонији у Довилу у Француској обновљени потписи на Меморандуму о сарадњи, саопштила је Јавнобележничка комора Србије (ЈКС).

Потписе на Меморандум о сарадњи са стране Србије ставили су државна секретарка у Министарству правде Ливија Павићевић и председник ЈКС Србислав Цвејић, док је француску страну заступала председница Високог савета нотаријата Француске Софи Сабо-Барсе.

Председник ЈКС је после потписивања Меморандума подсетио да је захваљујући сарадњи са Високим саветом нотаријата Француске јавно бележништво Србије ухватило корак са најмодернијим нотаријатима у свету,  и да је процес дигитализације увелико у току.

„Претходни Меморандум о сарадњи је оквир из кога је произашао алат за дигитализацију јавнобележничке грађе – еНотар, који се даље развија у алат за дигитализацију свих других јавнобележничких активности и потпуно електронску јавнобележничку исправу”, додао је Цвејић.

Француска је иначе једина земља која већ има електронску нотарску исправу и дигитални архив, и то своје позитивно искуство жели да подели са јавним бележницима Србије, како би Србија била друга земља Европе са овим најмодернијим алатима.

Председник ЈКС је овом приликом позвао председницу Високог савета нотаријата Француске Софи Сабо-Барсе да дође у посету Србији, што је она са задовољством прихватила.

„Јавни бележници Србије захвални су колегама из Француске на великој подршци коју су нам пружали још пре успостављања јавног бележништва код нас. То ниједног тренутка није доведено у питање ни током претходних девет година, од када је у Србији уведен јавнобележнички систем”, истакао је Цвејић.

Током боравка у Довилу, делегација Србије разговарала је и са председником Међународне уније нотара (УИНЛ) Лионелом Галијезом, који је поздравио наставак сарадње француског и српског нотаријата, оцењујући да је она корисна за обе стране.

Галијез је Јавнобележничкој комори Србије понудио да наредне године буде домаћин Генералног савета УИНЛ, поводом 10. годишњице од увођења јавног бележништва у Србији, у знак признања за остварен напредак и брз развој српског нотаријата.