Foto: Ilustracija / Promo

Prema podacima Centralne banke BiH, do kraja 2017. Srbija je u BiH investirala 2,024 milijarde konvertibilnih maraka (više od milijardu evra), što znači da je Srbija treći najveći investitor u BiH sa učešćem od 15 odsto u ukupnim ulaganjima, kazao je direktor Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) Gordan Milinić.

On je to rekao tokom sastanka sa novoimenovanom ambasadorkom BiH u Srbiji Aidom Smajić sa kojom je razgovarao o trenutnoj ekonomskoj situaciji izmedju dve zemlje, sa fokusom na investicije Srbije u BiH, prenosi Fena.

U ukupnom iznosu investicija iz Srbije dominiraju ulaganja u oblasti informacija i komunikacija, sa učešćem od sedam procenata.

Govoreći o radu Fipe na animiranju ekonomske diplomatije BiH u poslednje tri godine, Milinić je kazao da je ova aktivnost dovela do organizovanja većeg broja privrednih manifestacija na kojem su prisustvovali brojni strani investitori, što je rezultiralo otvaranjem kompanija u BiH i zapošljavanjem lokalnog stanovništva.