Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Српски и кинески полицајци у заједничким патролама у Београду, Новом Саду и Смедереву

Девет полицајаца из Кине патролираће са око 20 српских колега у Београду, Новом Саду и Смедереву, градовима које најчешће посећују кинески туристи, саопштио је МУП.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Републике Србије Жељко Бркић и отправник послова Амбасаде Народне Републике Кине у Србији Џе Џанг присуствовали су у Кнез Михаиловој улици у Београду почетку спровођења других по реду заједничких полицијских патрола МУП-а Србије и Министарства јавне безбедности Народне Републике Кине.

Бркић је рекао је да ће они до 26. октобра обављати патролне делатности у ужим градским језгрима Београда, Новог Сада и Смедерева са циљем превентивног деловања и пре свега пружања асистенције у комуникацији нашим полицијским службеницима са кинеским држављанима.

"Наглашавам да полицијски службеници НР Кине неће бити опремљени средствима принуде, неће примењивати полицијска овлашћења нити ће поступати у било ком својству органа надлежних за спровођење закона", истакао је Бркић и пожелео колегама из Кине угодан боравак у Србији и успешан рад.

Државни секретар је нагласио да су заједничке полицијске патроле само још један корак на путу јачања сарадње између два министарства и да оне недвосмислено и поуздано доказују да је МУП Србије поуздан партнер Министарства јавне безбедности НР Кине.

Подсетио је да сарадња између МУП Србије и Министарства јавне безбедности НР Кине у области заједничких полицијских патрола заснована на меморандуму који је закључен 2019. године.

"Те године је шест полицијских службеника НР Кине заједно са полицијским службеницима МУП Србије обављало патролне делатности на подручју Београда, Новог Сада и Смедерева. Том приликом остварили су више од 60 делатности и контакте са више од 6.000 грађана“, рекао је Бркић.

Отправник послова Амбасаде НР Кине Џе Џанг изразио је добродошлицу кинеским полицајцима и пожелео им успех у раду са српском полицијом.

"Србија је једна од првих дестинација за кинеске туристе и сигурно ће бити све више и више кинеских туриста. Доласком наше полиције сигурно ће се појачати њихов осећај безбедности. У име Амбасаде Народне Републике Кине желимо успех њихових заједничких патрола са српским пријатељима", поручио је Џанг.

Иначе, полицајци из Кине, осим у Србији, учествују и у заједничким полицијским патролама с колегама у Италији и Хрватској, саопштио је МУП.

Везани чланци