Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Staro groblje u Nišu opet na meti vandala, ukraden vajarski rad sa spomenika

Polomljeni ili ukradeni delovi nadgrobnih spomenika, raskopavanje i skrnavljenje grobova nekih od naistaknutijih niških ličnosti, kao i nestajanje vajarskih dela samo su neke od stvari na koje su se požalili iz niškog Udruženja stvaralaca “Car Konstantin”. Oni apeluju na nadležne da groblje proglase Memorijalnim parkom koji će imati čuvarsku službu i adekvatno održavanje, kako bi se sačuvalo kulturno istorijsko nasleđe u Nišu.

Članovi Udruženja navode da su istraživači tokom poslednjih par godina, od kada traje istraživanje Starog groblja u Nišu, uočili nekoliko sveže raskopanih grobova sa polomljenim nadgrobnim pločama, kao i desetak novooborenih spomenika svojih sugrađana i ljudi koji su doprineli gradu. staro groblje tt Spomenici na udaru vandala; foto: T. T.

31. maja u popodnevnom obilasku Starog groblja u Nišu sa kolegom istraživačem, naš član Miroslav Veličković uočio je oboren spomenik apelacionog sudije u penziji, rezervnog potpukovnika, junaka sa Kajmakčalana Dimitrija Stankovića i dr Miloša Miloševića, pravnika koji čine jedinstvenu spomeničku celinu na grobu - navode iz Udruženja.

Objašnjavaju da je oboreni spomenik bio samo jedan u nizu spomenika koji se gotovo svakodnevno uništavaju na Starom groblju, ali je šteta još veća jer je sa njega skinut i odnet bareljef koji predstavlja rad niškog vajara Aleksandra Šakića.

Na bareljefu, koji je više od 50 godina ukrašavao porodični spomenik i celo Staro groblje, predstavljena je kompozicija sastavljena iz tri epizode iz života dr Miloša Miloševića, prva kako posmatra štamparskog radnika, druga koja predstavlja obezglavljenog čoveka od nemačkih vojnika i treća sa prikazom roditelja koji čekaju sina koji nikada neće doći - ističu iz Udruženja.

Kako bi pokušali da sačuvaju kulturno istorijsko nasleđe, oni su o ovom slučaju pisanim putem obavestili nišku policiju, kao i Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Iz policije navode da su po prijavi izašli na teren i obavestili Osnovno tužilaštvo koje im je naložilo da dostave izveštaj, što će, kako kažu, uraditi u narednom periodu.

Do tada, za višegodišnju nebrigu Udruženje krivi lokalnu upravu i sve institucije koje su zadužene za Staro groblje. Prema njihovoj proceni u periodu nebrige sa groblja je nestalo više od 100 bisti i dekorativnih elemenata, pa apeluju na nadležne da preduzmu konkretne korake, tako što će groblje proglasiti Memorijalnim parkom sa čuvarskom službom i redovnim održavanjem.