Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Стипендије за ђаке и студенте са КиМ

Задужбина Симе А. Игуманова чији је главни старатељ архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски Порфирије доделиће стотину годишњих стипендија средњошколцима и студентима са местом пребивалишта на Косову и Метохији (КиМ). Ову вест патријарх је поделио и на свом фејсбук-налогу, а представници Српске православне цркве (СПЦ) прецизирају да ће износ стипендија бити по 144.000 динара, као и да ће бити исплаћене у 12 једнаких месечних рата, по 12.000 динара.

„Право на доделу стипендије имају ученици и студенти који су уписали нову школску 2023/24. годину. Предност имају кандидати из вишечланих породица, слабијег материјалног стања, као и породица чији чланови имају трајно или привремено смањене радне способности”, нагласили су на сајту СПЦ.

Заинтересовани ђаци и студенти уз пребивалиште на територији КиМ неопходно је да имају и држављанство Републике Србије, а пријаву подносе путем обрасца који је у прилогу конкурса и може се наћи на сајту СПЦ. Достављају је закључно са 1. новембром, са тамо наведеном конкурсном документацијом електронским путем на адресу: [email protected]. Представници СПЦ су навели да се стипендија додељује без обавезе враћања, а биће исплаћивана путем банкарског текућег рачуна законског заступника ученика млађег од 18 година, односно студента. Одлука Комисије за доделу стипендија биће јавно објављена на интернет-страници Српске православне цркве.

Уз молбу и образац пријаве потребно је доставити следећу документацију: Изводе из матичне књиге рођених за подносиоца захтева и чланове његове породице Уверење о пребивалишту на подручју КиМ за све чланове породице, Потврду о упису школске 2023/24. године, Потврду о висини новчаних примања подносиоца захтева и чланова његовог домаћинства, име, презиме и број телефона парохијског свештеника.