Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Суд одбио пријаву још девет Тачијевих жртава

Пред судом за ратне злочине терористичке ОВК у Хагу данас је завршен септембарски део суђења у процесу против Хашима Тачија, Кадрија Веселија и осталих оптужених за убиства око 100 и рањавање око 400 цивила током рата на Косову и Метохији. Исказ су дала још два заштићена сведока тужилаштва, а њихово саслушање одвијало се на седницама затвореним за јавност.

Према кратком резимеу који је прочитан у судници, једног од ових сведока су 1998. године притворили припадници ОВК. Неки од чланова његове породице убијени су након притвора.

Веће којим председава судија Чарлс Смит одбило је пријаву девет особа које су накнадно, након закључења рока, изразиле жељу да у процесу учествују као жртве.

Иако су навели да су имали оправдан разлог због чега се до сада нису обратили суду, односно специјализованој служби за учешће жртава, и да је у инетерсу правде да њихове пријаве буду прихваћене, судија Смит је образложио да је рок за пријаву истекао 15. фебруара.

Панел је, како наводи суд, одбио да размотри основаност тих захтева пошто је рок за њихово подношење у овом случају истекао и није показан ваљан разлог да се они признају као валидни у складу са правилима поступка. Међутим, суд је такође навео да служба за учешће жртава може поново поднети извештај са одређеним додатним информацијама.

У судском поступку против Тачија и његових саучесника учествује и 141 жртва злочина ОВК. Њих заступа британски адвокат Сајмон Лоз.

Суд је у овом процесу до сада саслушао укупно 27 сведока.

Готово сви до сада саслушани сведоци исказе су дали под псеудонимом. Под пуним именом и презименом о терору који је преживела, као и о убиству сина и супруга, сведочила је једино Српкиња Драгица Божанић.

Суђење се наставља 9. октобра.