Jan Kucijak i Martina Kušnirova Facebook Martina Kušnírová Foto: Martina Kušnírová / Facebook

Jedan od četvorice okrivljenih za ubistvo slovačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice, priznao je ubistvo pred sudom.

Okrivljeni Miroslav Marček priznao je da je učestvovao u ubistvu, dok su druga dvojica okrivljenih, među kojima je i biznismen Marian Kočner koji je optužen da je naručilac ubistva, negirala krivicu, prenosi "Rojters". Kako se navodi, na današnjem suđenju četvrti okrivljeni se nije izjasnio.

Naručeno ubistvo

Slovačko tužilaštvo tereti Mariana Kočnera da je naručio ubistvo Kucijaka zbog njegovih tekstova u kojima je pisao o sumnjivim aktivnostima biznismena, zbog čega je naredio jednom od optuženih da otme i ubije novinara, prenosi slovačka TASR.

Kočner je pritom dao informacije o kretanju Kucijaka i njegove fotografije nakon čega je kontaktiran treći optuženi da bi organizovao ubistvo, a za to mu je obećano 70.000 evra.

U jeku izborne kampanje

U vreme kada počinje glavna rasprava u postupku protiv četvorice osumnjičenih u slučaju ubistva novinara Jana Kucijaka u Slovačkoj je u toku izborna kampanja - 29. februara treba da bude izabran nov saziv parlamenta.

U ovom trenutku, slovački narod nijedna tema ne zaokuplja više od istrage o ovom ubistvu i otkrivenih veza između sumnjivih kompanija, visokih funkcionera i političkog establišmenta.

Tada dvadesetsedmogodišnji istraživački novinar Jan Kucijak i njegova verenica Martina Kušnirova ubijeni su februara 2018. u svom domu u Velikoj Mači, nedaleko od Bratislave. Kucijak je na portalu aktuality.sk često izveštavao o povezanosti političke moći i biznisa.

Dok je policija tapkala u mraku, u roku od nekoliko nedelja nakon ubistva stvoren je građanski pokret, koji je zahtevao da se slučaj reši i stane na put korupciji - nešto za šta nisu verovali da je aktuelna vlast kadra i voljna da izvede.

Alena Susova Foto: Jakub Gavlak / EPA;
Alena Susova

Političke posledice

Izbile se najveće masovne demonstracije posle 1989. godine. Marta 2018. premijer Robert Fico i ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak podneli su ostavke. Koaliciona vlada sastavljena od njihove levičarsko-populističke partije “Smer-socijaldemokratija”, građanske partije “Most-Hid” i "Slovačke narodne stranke", međutim, ostaje na vlasti. Premijer je postao Peter Pelegrini iz partije “Smer”, koga mnogi smatraju marionetom predsednika partije Fica.

Marjan Kočner Foto: Jakub Gavlak / EPA;
Marjan Kočner

Šest meseci kasnije dolazi do preokreta: nakon što se zametnuo trag koji je navodno vodio do italijanske mafije, u septembru 2018. uhapšena su dvojica osumnjičenih Slovaka - bivši policajac i bivši vojnik.

Trag ka organizatorima

Međutim, na tome se nije završilo: kao karika karika koja vodi do organizatora u pozadini, uhapšen je preduzetnik Zoltan Andrusko, koji je od tog trenutka sarađivao s istražiteljima. On je kasnije izjavio da je prilikom hapšenja osetio olakšanje što su ga napali policajci, a ne plaćene ubice, koje su htele da likvidiraju kao svedoka.

Miroslav Marček, jedan od dvojice direktno osumnjičenih za zločin Foto: Jakub Gavlak / EPA;
Miroslav Marček, jedan od dvojice direktno osumnjičenih za zločin

Andruska je navodno angažovala poznanica Alena Susova, koja mu je za posredničku uslugu ponudila 50.000 dolara i brisanje duga od 20.000 dolara. Susova je, sa svoje strane, navela policiju na trag kontroverznog biznismena Marjana Kočnera, koga su istražitelji već držali na oku zbog različitih privrednih delikata. On važi za centralnu figuru u kartelu moći, kome su pripadali i pripadnici najviših krugova sudstva i državne uprave. Kočner je takođe bio na meti Kucijakove istrage, a on je novinaru čak pretio telefonom.

Tomaš Sabo, drugi direktno osumnjičeni za ubistvo Foto: Jakub Gavlak / EPA;
Tomaš Sabo, drugi direktno osumnjičeni za ubistvo

Andrusko je u međuvremenu prihvatio nagodbu kao krunski svedok i osuđen je na 15 godina zatvora. To znači da od ponedeljka samo četiri osobe odgovaraju pred sudom: Kočner, Susova i dvojica muškaraca osumnjičenih za neposredno izvršenje zločina.

Kako je za austrijski “Standard” izjavio politolog Grigorij Mesežnikov, “interesovanje za suđenje je ogromno”.

Partije ne mogu da ignorišu suđenje pred izbore, što je posebno problematično za “Smer”. Njihovi političari su bili povezani s Kočnerom, koji je otvoreno govorio o njihovoj podršci.

Uprkos tome, ankete pokazuju da je “Smer” sa 20 odsto glasova i dalje na prvom mestu. Njihove mogućnosti za obrazovanje koalicije trenutno, doduše, deluju skromno, ali za beznadežno rascepkanu opoziciju to je slaba uteha.