Serbia

Sumnjivi bankarski tokovi u CG: Izveštaj FinCEN-a ukazuje na jednu banku

Podgorica -- U izveštaju odeljenja američkog trezora protiv finansijskog kriminala (FinCEN) pominje se 15 sumnjivih transakcija iz Crne Gore.

Foto: Depositphotos, ekostsov

Foto: Depositphotos, ekostsov

Te transakcije, vredne oko 2,8 miliona dolara, realizovane su preko Zapad banke, a kontrolisane su prilikom realizacije i za svaku je bila priložena neophodna dokumentacija, a u skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, saopšteno je Radio slobodnoj Evropi (RSE) iz Zapad banke.

Dokumenti koji su procurili iz Mreže za borbu protiv finansijskog kriminala (FinCEN), pri američkom Ministarstvu finansija, a koje su potom obradili novinari Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara, pokazuju da je preko Zapad banke u Crnoj Gori u periodu od 2015. do 2017, obavljeno 15 sumnjivih transakcija.

Prema podacima iz istraživanja u kojima je učestvovao i Bazfid (BuzzFeed), američka kompanija za digitalne medije, sa više partnerskih organizacija, sumnjive transakcije iz Crne Gore navodno su išle ka Češkoj, Šangaju i Hongkongu.

Prve četiri sumnjive transakcije obavljene su ka banci Shanghai Pudong Development u Šangaju.

Druge četiri evidentirane su krajem 2016, a realizovane su iz Zapad banke u najveću češku banku Češka Sporitelna A.S u ukupnom iznosu od 1.281.000 dolara.

Krajem te i početkom 2017. godine realizovano je još sedam sumnjivih transakcija ka HSBC banci u Hongkongu, u ukupnom iznosu od 1.262.000 dolara.

"Svaka realizovana transakcija je predmet obrade od relevantnih sektora banke a u analizi se redovno primenjuju indikatori za prepoznavanje sumnjivih transakcija, propisanih od Sektora za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Ni jedna od pomenutih transakcija nije imala karakteristike sumnjive transakcije", tvrde iz Zapad banke.

Zapad banka od januara 2015. ima dozvolu za rad u Crnoj Gori, osnovala je grupa ukrajinskih biznismena a najveći akcionar je, prema podacima sa Montenegro berze, Ukrajinac Volodimir Kostelman. Zahtev za odobravanje dozvole za njen rad podnela je advokatska kancelarija Ane Kolarević, sestre predsednika Mila Đukanovića, piše RSE.

Football news:

La Liga President on Messi's departure: It won't be a drama for us. And his reputation will suffer
Ronaldo is a fan of the UFC. Rooting for Khabib, training with Conor, signed up for all the top fighters
Only Milan have not lost points this season in the top 5 of the European leagues. Aston Villa lost 0:3 in the
🎮 We made a game about Khabib - fight for him and try to fill up Geiji
Tebas about klasiko: the Game of the best teams in the world. The most important match of club football
Leeds forward Bamford scored a hat-trick. He has 6 goals in 6 Premier League games
Moyes on the spectators in the stadiums: People watch matches in cinemas, why can't they do it on the street?