Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Свака нова улога је још једна степеница

Предност балета „Копелија” је радња читљива свим узрастима, а мислим да на једноставан и шаљив начин приказује како човек често пожели нешто недостижно (као Франц лутку Копелију), а не схвата колико је срећан с оним што већ има, каже Рајна Ремовић, млада балерина која ће одиграти ролу Сванилде на премијери комичног балета у три чина „Копелија” Леа Делиба, вечерас од 19 часова на сцени „Јован Ђорђевић” у Српском народном позоришту у Новом Саду. Кореограф и редитељ је Ђула Харангозо, млађи (Мађарска), према кореографији, режији и либрету Ђуле Харангоза, старијег. Оркестром диригује Ђорђе Павловић, сценографију потписује Олга Ђурђевић, а костимографију Мирјана Стојановић Маурич. У солистичким улогама наступају још и Андреј Колчерију, Самјуел Бишоп, Александар Бечварди, Ирена Месарош, Ранко Лазић, Јана Черепанова, Иван Ђерковић, Верица Козарев Кларић, Рафаел де Мора Родригес, Марко Дубовац, Весна Бишоп, Марко Иван.

– Захвална сам директору Балета Тонију Ранђеловићу и кореографу што су ми дали прилику да оживим улогу Сванилде, а припремала сам је са Мајом Грњом и захваљујем јој на подршци и свим инструкцијама – наводи наша саговорница којој је ово трећа значајна првачка улога у каријери. После балетске школе „Лујо Давичо” у Београду млада балерина је школовање наставила на Мађарском плесном универзитету у Будимпешти, а потом и у Њујорку, а врхунске уметнике од којих је учила овако представља:

– Ана Павловић, примабалерина, мој је дугогодишњи ментор од малих ногу и њени савети ме заиста воде кроз моју младу каријеру, а њен играчки стил и приступ раду су енормно утицали на мој развој у професионалну балерину. Она ме је и подстакла да одем у иностранство на школовање, где сам имала прилику да радим са врсним педагозима. Трудила сам се да од сваког професора или играча с којим сам икада дошла у контакт научим оно најбоље, или добијем савет. Разни приступи покрету, експресивности и уметничкој интерпретацији с којима сам се сусрела одражавају се на моје сазревање. Рад са Валентином Козловом у Њујорку је такође утицао на мој начин игре и рада. Оне су, као и сви моји педагози са Мађарског плесног универзитета, развили код мене осећај за музикалност, динамику и естетику покрета.

Рајна Ремовић сматра да свака нова улога јесте још једна степеница на путу до личног остварења и да даје неизмерно пуно искуства и напретка:

– Припреме за премијерно извођење балета увек трају дуже, почели смо са учењем текста и музике, а после наставили рад на виртуозности, динамици и уметничком изразу. За мене је веома битно да разумем мисаони ток своје „јунакиње” како бих могла да будем аутентична. Велика је част радити са кореографом какав је Ђула Харангозо, који балет посматра као јединство музике, кореографије, глуме и сценографије. Највећи акценат је на томе да прича буде разумљива сваком гледаоцу, и да играчи што природније приступе сценском наступу. Рекла бих да највише инспирације проналазим у својој љубави према балету. Волим манир који балет захтева на сцени; емотивност, али и формалност; волим ситне детаље који ме чине не само извођачем већ и уметником.