logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Serbia

Све више смећа у Луњевачкој шуми

Луњевачка шума, некада је била омиљено излетиште мештана и становника околних села. Сада је једна од дивљих депонија, коју су мештани већ неколико пута чистили, али без успеха. Гомила ђубрета је сваки пут све већа.

Луњевац, село познато по пространој шуми бора, цера и храста. То је место одмора, рекреације, такмичења, тренинга. Али, њену лепоту нарушавају пластичне гајбе и кесе, картонске кутије и остало смеће које се накупило за мање од два месеца.

"Највећи проблем је што се по целој луњевачкој шуми баца смеће, не само на том једном месту где има гро смећа, него баца где ко стигне", каже један мештанин.

Луњевчани траже решење. Милош Радојковић, председник Савета Месне заједнице Луњевац каже: "Имамо у плану да ставимо ловачке камере, да видимо ко то баца смеће, тачније које продавнице то бацају, али и физичка лица, да се то спречи, да се пишу кривичне пријаве."

Иначе, Смедерево је некад имало 37 дивљих депонија. После постављања надзоних камера, тај број је смањен. За све оне који одлажу смеће на местима која за то нису предвиђена, предвиђене су новчане казне.

"Град планира и реализује акције уклањања дивљих депонија са јавних и зелених површина. Заправо треба деловати у том смислу, односно апеловати на људе да крену од себе, од свог најближег окружења како би унапредио позитивно деловање на животну средину", наводи Тања Крчум, руководилац Групе за заштиту животне средине у градској управи Смедерево.

Када временске прилике буду повољне, мештани и локална самоуправа, поново ће очистити Луњевачку шуму, надају се, трајно.

Themes
ICO