Serbia

СЗО: други талас короне може бити још смртоноснији

У Италији су јуче отворени кафићи, ресторани и фризерски салони први пут од увођења карантина почетком марта, а у Шпанији је у другој фази попуштања дозвољено окупљање до десет особа у баштама гостионица.

Шеф Светске здравствене организације за Европу др Ханс Клуге упозорава да са опуштањем не треба пренаглити, јер је врло могуће да нас на зиму чека нови талас заразе.

Клуге је у интервјуу за лондонски „Телеграф” рекао да није време за славље већ за припреме, јер пандемија још није завршена и поред тога што број случајева ковида 19 у Великој Британији, Француској и Италији опада. Епицентар заразе се преселио на исток Европе, јер број заражених расте у Русији, Украјини, Белорусији и Казахстану.

Земље би требало да ово време паметно искористе да ојачају здравство и повећају капацитете у здравственим установама, рекао је Клуге и као добар пример поменуо Сингапур и Јапан, али и скандинавске земље, које су на време схватиле да је најважније добро се припремити за могући нови налет.

Такође је упозорио на могућност двоструког другог таласа, односно да се корона поклопи с епидемијама других заразних болести, као што су сезонски грип или мале богиње. Подсетио је на то да пре две године чак пола милиона деце није добило прву дозу вакцине против малих богиња.

Поједини стручњаци су упозорили да би други талас могао да буде и смртоноснији од првог, што је био случај са шпанском грозницом, која је харала од 1918. до 1920. године. Када се први пут појавила, имала је сва обележја типичног сезонског грипа, али се онда вратила у смртоноснијем облику на јесен и на крају је број умрлих достигао 50 милиона.

Верује се да је кретање војника на крају Првог светског убрзало ширење вируса, који је имао и мање страшан трећи и четврти талас.

Бројне европске земље су последњих седмица почеле постепено да отварају економију и враћају се „у нормалност”. Шпанци од почетка месеца могу да вежбају напољу, након седам недеља паузе.

У неким деловима Немачке су отворени ресторани. Французи више не морају да писмено правдају сваки излазак из куће. Пошто још нема ни вакцине ни ефикасног лека, овакво отварање би требало да прате строге мере заштите које би обухватиле праћење контаката и тестирање, сматра Клуге.

Британци су прошле седмице покренули апликацију националне здравствене службе за праћење контаката, најпре на острву Вајт, а ако се покаже као успешна, биће примењена и на остатак земље. Расте и број урађених тестова, али и даље није на нивоу од 100.000 дневно, колико је обећао министар здравља Мет Ханок.

Клуге је изразио наду да ће се након свега схватити да здравље мора бити главна политичка тема јер „где нема здравља нема ни економије”.

Број потврђених случајева ковида 19 јуче је био близу 4,8 милиона, а преминулих особа више од 315.000. Јужноафричка Република је пријавила највећи дневни број нових случајева – 1.160, а Русија први пут од 1. маја мање од 9.000 новозаражених на дан (8.926), пренео је „Гардијан” податке Универзитета „Џонс Хопкинс”.

Бразил је избио на четврто место по броју заражених, са више од 240.000 случајева, а градоначелник Сао Паола је упозорио да су болнице „близу колапса”.

Football news:

Kalu moved from Herta to Botafogo
Goalie of the banner of Labor, who was hit by lightning: everything is good at the moment. Back soon
Ole Gunnar Solskjaer: I Think it was a penalty against Aston Villa
Philadelphia played in t-shirts with the names of black people who died at the hands of the police
Kompany tries everything at Anderlecht: he coached without a license (terrible), played 15 matches and invested 3 million euros in the club
Aston Villa coach on Manchester United penalty: A shameful decision
Paul Pogba: Winning the Europa League and the FA Cup are two of Manchester United's goals for this season