Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Тајани: Мигранти са бродова морају у земље које подржавају добротворне НВО

РИМ – Мигранти пронађени на мору спасилачким бродовима морају бити послати у земље које подржавају добротворне невладине организације (НВО), изјавио је данас италијански министар спољних послова Антонио Тајани. Он је то рекао захтевајући да Европска унија поново сачини пакт о миграцији, након што је Берлин ове седмице потврдио да финансијски подржава три немачке невладине организације (НВО), које делују на Медитерану и редовно доводе мигранте у Италију, пренео је Ројтерс.

Та вест је разбеснела италијанску владу, која покушава да се избори с наглим порастом прилива миграната откако је преузела дужност пре годину дана и оптужује добротворне организације да охрабрују људе да пређу опасан пут, што оне поричу.

Министри унутрашњих послова Европске уније у четвртак неочекивано нису успели да се договоре о новом миграционом споразуму, након што је Рим рекао да му је потребно више времена за разматрање текста. „Желимо да направимо нови договор, а невладине организације које функционишу под немачком заставом или заставом неке друге земље, треба да покупе мигранте и одведу их у своје земље”, рекао је Тајани. Италија је до сада ове године примила 133.170 миграната, који су дошли с бродова, у односу на 70.796 у истом периоду 2022. године.

Како се наводи, то је осрамотило премијерку Ђорђу Мелони, која је преузела власт обећавајући да ће зауставити нове илегалне доласке из северне Африке. Њена коалиција оптужује хуманитарне спасилачке бродове да делују као дефакто такси служба за мигранте и ове године је увела закон којим ограничава њихов рад.

Раније ове недеље, Мелони је писала немачком канцелару Олафу Шолцу рекавши му да је била запрепашћена сазнањем да Немачка финансира добротворне групе. Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок састала се у четвртак са Тајанијем и бранила одлуку, нагласивши да те групе спасавају животе. Невладине организације кажу да су покупиле само око пет одсто свих оних који су покушали да стигну у Италију 2023. године, додајуćи да је њихова једина сврха да спасу животе.

Италија се у прошлости сукобила са својим европским савезницима због поменутих бродова, који спасавају мигранте, укључујући и велики сукоб са Француском прошлог новембра када је одбила да дозволи да брод, којим управља француска невладина организација, довезе 230 људи на обалу. На крају су се мигранти искрцали у Француској, преноси Танјуг.