Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Тијана Бошковић: Успешно лето је иза нас

Аеродром „Никола Тесла“ и добро позната лица одбојкашица Србије, капитена Маје Огњеновић, Тијане Бошковић, Слађане Мирковић, Ане Бјелице, Теодоре Пушић, Александре Јегдић, Јоване Стевановић, Мине Поповић, Маје Алексић, Хене Куртагић, Бианке Буше, Саре Лозо и Александре Узелац... Српског дела стручног штаба, јер селектор Ђовани Гвидети и сарадници пожурили су клупским обавезама у Вакифбанку, Јелена Благојевић у свом Шенжену..

Стигле су плаве у Београд из Нингбоа, са оним највреднијим овог лета – картом за пут у Париз, овереном визом за Олимпијске игре.

Појединим из табора вицешампионки Европе и владарки света, планетарна смотра биће и премијерна, за искусног капитена Мају Огњеновић пете у каријери, Тијану Бошковић треће.

Насмејане су изашле девојке, знајући да је овде и дефинитиван крај сезоне у плавом дресу и да ће за неколико дана бити „бисери расути по целом свету“ – клупске сезоне „зову“. Загрљаји, осмеси на растанку, сваки пут српске хероине када одлазе из престонице исти је осећај. До следећег лета и Игара у Паризу 2024. године.

– Турнир као турнир сигурно да је испунио очекивања јер је главни циљ био да се квалификујемо на олимпијске игре. Нисмо завршиле на начин на који смо желеле. Утакмица против Кине, није имала резултатског значаја. Морам да подвучем да тај меч против Холандије, који смо добиле максималним резултатом,  он је био пресудан за пласман на Игре. Ми смо у више момената причале и о томе, да свако лето издвојимо за неко такмичење које има одређени приоритет. Ове је било мало другачије. И Европско првенство и олимпијске квалификације имале су подједнак значај. Знам да је селектор Гвидети у неком моменту и инсистирао на том турниру Лиге нација. Међутим, било је немогуће да се три такмичења за једно лето играју на истом нивоу. Нисмо се пласирале на тај финални турнир, што се  после испоставило као добро, у смислу да смо имали доста времена за припреме за Европско на ком смо играле финале. Већ сам досадна себи (смех), али не можемо да будемо незадовољне. Играли смо утакмицу за злато, није завршено на начин на који смо желеле. Уследиле су квалификације. Као светски прваци и европски вицешампиони нисмо директно пласирани на Игре. И то је тај систем у одбојци јако чудан. Али, када се осврнемо и погледамо на лето 2023. године мислим да морамо бити задовољни – истакла је Маја Огњеновић.

Прича о злату у Паризу, једино које вам недостаје, смета или прија?

– Не може да смета. Тај наш континуиран рад и успеси који су ту последњих 15 година у низу, нам дају, вама за право да тако мислите и очекујете. Нама с друге стране, ствара тај позитиван притисак које и саме осећамо. А прогнозе, барем ја никада нисам волела да говорим о томе шта недостаје. И да будемо трећи, не верујем да ће неко да буде тужан. То има везе и са овим претходним Европским првенством. Злато би свакако било резултат о коме сви маштамо и којем се надамо из дубине нашег срца и душе. Видећемо. Имамо много времена, клупске сезоне, верујем и можда мало другачији систем тренирања и рада следећег лета. Верујем да ће фокус бити на олимпијским играма, а не на ВНЛ-у. Али то ће стручни штаб на челу са Ђованијем да одлучи. Мало мање од 365 дана је преостало, али знам како време лети. Доћи ће за час – закључила је ведета плавих.

Тијана Бошковић, још једном је поновила колико је поносна на тим, упех:

– Морамо бити задовољни остварили смо главни циљ ове репрезентативне сезоне. Играли смо два такмичења за кратак временски период, финале шампионата Старог континента, затим  квалификације. Успешно лето за нас. Било је прилично напорно. Али, поносна сам како смо све то изгурале. Као што сам рекла, све што смо зацртале смо и оствариле. Срећне смо и задовољне.

Са олакшањем настављате даље, одлазите на клупску сцену, у ваш Езачибаши?

– Дефинитивно знамо да репрезентације које нису успеле да остваре пласман, идућег лета ће имати тежак посао у Лиги нација, која ће доста тога да одлучи, гледаће се ранг листа. Тако да можемо да одахнемо и да не размишљамо о такмичењу.

Трећа срећа, написали сте сте Ви и поделили слику на друштвеним мрежама?

– Са највећим очекивањима идемо у Париз. Нећемо бити скромни! Знамо да нам фали само олимпијска медаља. Искрена да будем, у овом тренутку не размишљам о томе. Заслужили смо мало да предахнемо и опустимо се. Када дође време даћемо све од себе! – искрена је Тијана, којој је ово бити трећа планетарна смотра у „Си-Ви-ју”.

Велике ствари се не решавају у ходу

Да ли ће после ове сезоне рад са селектором Гвидетијем и стручним штабом, наредне бити лакше?

– Сигурно да хоће из неколико разлога. Колико је био, не могу да кажем неснађен, груба је реч, требало му је времена да нас упозна, тај наш менталитет победнички. Био је у чуду првих неколико недеља колико радимо, колико се дајемо, да се нико не буни, колико све то савршено код нас функционише. Опет је био велики шок и за нас и за њега колико год да је он врхунски тренер а ми најбољи на свету. Потребно је време за адаптацију. Нису то ствари које се решавају у ходу. Сада се испоставило да је цело лето требало за упознавање. Сигурна да ће наредно бити оно право – став је Маје Огњеновић