Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Топлане траже поскупљење од пет до 30 процената

Даљинско грејање (оно које иде преко топлана) могло би у Србији да поскупи између 30 до 35 одсто у зависности од тога који се енергент користи и када су последњи пут мењане цене грејања.

Подаци Удружења топлана Србије (УТС) показују да је 2022. и 2023. укључујући и најновије повећање цена гаса од 10 одсто овај енергент поскупео за 50,45 одсто, док је мазут у исто време скупљи за 34,3 процента, каже за „Политику” Дејан Стојановић, председник УТС-а.

За колико ће и у којим топланама грејање да поскупи зависи од одлуке локалне самоуправе које дају зелено светло за корекцију цена.

– До сада је на адресу УТС-а стигло 20 захтева од укупно 60 топлана за корекцију цена грејања и то у распону од пет до 30 процената. Њима су нове цене већ одобрене, док се за неке још чека одлука, али и да пристигну нови захтеви. Има топлана попут нишке која када год дође до пада или скока цене енергената за три, односно пет одсто, топлана шаље захтев за корекцију и усклађује је са кретањем цена енергената. Има топлане које последњих три и четири године нису мењале цене грејање, а за то време су енергенти озбиљно поскупели – наводи Стојановић.

Добра страна је што је највећи број топлана уочи ове грејне сезоне успео да са угља пређе на гас, што је врло важно због екологије. Као добар пример помиње топлану у Бору. Остало је да се проблем реши у мањем броју топлана у Крушевцу, Пријепољу и Бајиној Башти, наглашава наш саговорник.

Када је реч о спремности за предстојећу грејну сезону која званично стартује за који дан, топлане су спремне да испоручују топлотну енергију, ремонти су завршени, енергенти обезбеђени, али би било најбоље да лепо време што дуже потраје, каже први човек топлана Додаје да чим спољна температура три дана заредом буде нижа од 12 степени топлане ће почети да греју. Ових дана кренуле су и прве топле пробе.

Упитан како ће топлане које буду користиле зелену енергију обрачунавати цену, одговара исто као и за све друге енергенте, мада би то грејање требало да буде јефтиније. Да ли ће бити тек ће се видети.

Преласком на зелену енергију кроз нови пројекат Министарства енергетике вредан 40,5 милиона евра, 10 градова и општина у Србији ће унапредити своје системе даљинског грејања и заштите животне средине. У оквиру пројекта обновљивих извора енергије (ОИЕ), који се спроводи уз финансијску подршку Европске банке за обнову и развој, Републике Аустрије и Швајцарске конфедерације, изабрано је 10 локалних самоуправа које ће учествовати у програму – Бечеј, Богатић, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Ниш, Нови Пазар, Панчево, Параћин и Вршац.

Овим пројектом настављамо са увођењем ОИЕ у сектор даљинског грејања које смо успешно започели изградњом топлана на биомасу, од којих су три већ пуштене у рад, а на четвртој ускоро почињу радови. Нове инвестиције обезбедиће да грађани имају поуздано и квалитетно грејање, а да топлане функционишу ефикасније, да користе зелену енергију и истовремено чувамо животну средину – изјавила је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.

Како је наведено, након реализованих улагања, топлане у 10 изабраних локалних самоуправа производиће око 115 гигават-сати топлотне енергије из ОИЕ, а укупна количина топлотне енергије произведене из обновљивих извора у Србији повећаће се са садашњих 95 на 210 гигават-сати.