Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Топли оброк из народне кухиње и у панчевачким селима

Панчево – Кувани оброци за социјално угрожене грађане, од овог месеца, стижу и до села на територији Града Панчева. Дистрибуирају се на пунктовима при месним заједницама, а у самом граду, као и до сада, у клубовима за одрасла и стара лица. Дневно се сада подели око хиљаду оброка, и то, 600 у околним местима и око 400 у Панчеву чиме је, како напомињу надлежни, услуга народне кухиње, која је однедавно и програмска активност Црвеног крста Панчево знатно унапређена. Доступност бар једног топлог оброка у току дана, наместо пакета намирница на месечном нивоу, представља много више у социјалном и хуманом приступу корисницима које су различите животне околности довеле у ситуацију да остану без средстава за основне животне потреба, па и за храну, напомињу у панчевачком Црвеном крсту.

„Топли кувани оброк не може ништа да замени, а пре свега он представља сигурност за социјално угрожене, а некима је то једини  дневни топли оброк. Ова услуга за њих значи да ће свакога дана у исто време мочи да рачунају на топли оброк. Циљ је, пре свега, да стигнемо до оних корисника који из различитих разлога нису били у  могућности  да дођу до овакве врсте подршке и да одмах помогнемо некоме кога мучи такав проблем. А та мала, али тренутна помоћ некада је најдрагоценија”, напомиње Милица Тодоровић, секретарка Црвеног крста Панчево.

Оброци се припремају и дистрибуирају пет дана у недељи, уз два пакета хране за викенд за све који остварују ово право по основу решења Центра за социјални рад, али и пензионере са малим примањима и особе које нису у стању да саме себи спреме или обезбеде оброк. За реализацију овог програма, ресорно министарство опредељује средства за обезбеђивање десет основних прехрамбених артикала према утврђеном нормативу, за девет месеци по кориснику који иначе могу да ручају у просторијама Клубова за одрасла и стара лица, оброк могу и да преузму, а теже покретним и непокретним корисницима оброци се достављају на кућну адресу. Сви оброци се припремају у кухињи Геронтолошког центра Панчево, на основу унапред сачињеног јеловника о којем брину шеф кухиње и комисија за исхрану центра. Корисници услуге истичу да су задовољни припремљеном храном, хигијеном и односом домаћица према њима.

Народна кухиња у Панчеву постоји више од три деценије, функционише при клубовима за одрасла и стара лица и представља важан вид помоћи социјално најугроженијим грађанима, који ту могу и да проведу одређено слободно време. Рад клубова у потпуности финансира Град Панчево.

У панчевачком Црвеном крсту надају се да ће, уз помоћ привреде и других донација, припрема и дистрибуција куваних оброка народне кухиње у Панчеву и његовим селима бити и додатно унапређена и обогаћена.