Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Црногорски криминалци лидери у шверцу кокаина

Црногорски држављани учествововали су или били организатори у шверцу  кокаинских пошиљки од укупно 41,7 тона у последњих шест година.

Када се саберу све количине које су одузеле полицијске агенције од 2017. године до јесени 2023. године на глобалном нивоу долази се до укупно 41,7 тона кокаина који су шверцовали црногорски држављани. Реч је о 11 великих кокаинских пошиљки које су "падале" од САД до Аустралије.

Најважнија заплена била је у јуну 2019. године у Филаделфији, у Сједињеним Америчким Државама, када је на броду "МСЦ Гаyан" заплењено око 20 тона кокаина вредног око 1, 5 милијарди долара и када је ухапшено пет црногорских помораца, који су касније осуђени на затворске казне, наводи РТЦГ.

По налогу тужилаца из Њујорка прошле године је у Мајамију због овог случаја ухапшен Горан Гогић из Црне Горе. Оптужен је пред судом у Њујорку а тужиоци га терете за организовани криминал, шверц и координацију између колумбијских картела и морнара.

Осим шверца у Филаделфији, амерички тужиоци терете Гогића и за догађај из фебруара 2019. када је на броду "МСЦ Карлота" у Њујорку заплењено око 1,4 тоне кокаина. Главне ставке оптужнице против Гогића објављене су на сајту Министарства правде САД.

Осим тога Гогић се терети и за шверц око 540 килограма кокаина који је половином марта 2019. године заплењен на броду "МСЦ Дезир" у Филаделфији.

На Азорским острвима, у поругалским водама, у септембру 2018. године заплењено је 840 килограма кокаина на броду "Флорида" а ухапшена су два црногорска држављана.

Још један случај заплене десио се у Португалу када је полиција 2019. године запленила  шест тона кокаина на броду “Yемаyа”, у близини Азорских острва. Ухапшен је један поморац из Црне Горе.

Португалска полиција запленила је и око 800 килограма кокаина августа 2019. на једрилици “Сикоп”, која је пловила ка луци Порто. И тај случај је довођен у везу са црногорским подземљем.

У немачкој луци Хамбург у мају 2020. полиција је запленила пола тоне кокаина на броду "Будва" који је пловио под црногорском заставом. Због шверца је ухапшен али потом и пуштен поморац из Црне Горе.

Више од пет тона кокаина у фебруару 2020. године полиција је запленила на броду „Арес” код обала Венецуеле и ухапсила 11 црногорских држављана. Све је урађено уз помоћ америчке ДЕА и холандске полиције.

Ту је и познати случај на Зеленортским острвима (Кабо Верде). Тамошња полиција је у априлу 2022. запленила више од 5,6 тона кокаина на рибарском броду ”Алкатраз”, који је из Бразила пловио у луку Праја, на обали Западне Африке. Акција је спроведена уз помоћ америчке ДЕА, али и Интерпола. Том приликом ухапшена су и двојица црногорских држављана, а осам месеци касније осуђени су на по 12 година затвора, уз пет бразилских држављана. Идентитет ухапшених црногорских држављана до данас није саопштен.

Шверц дроге у режији црногорских криминалаца стигао је и до далеке Аустралије. Федерална аустралијска полиција је у мају 2022. године код града Пилбара запленила 320 килограма кокаина вредног око 130 милиона долара. Ухапшен је капетан међународног брода "Интерлинк Верацити" из Црне Горе.

У мају ове године, аустралијска полиција ухапсила је више чланова посаде брода "Сент Пинот", на којем је у луци Квинана пронађено око 800 килограма кокаина. Двојица црногорских помораца оптужени су за умешаност у шверц кокаина из Јужне Америке у Западну Аустралију.

Крајем августа Глобална иницијатива за борбу против транснационалног криминала навела је да су шкаљарски и кавачки кланови моћне криминалне организације из Црне Горе које се баве глобалном трговином кокаином. Њихов крвави сукоб довео је до смрти више од 60 људи од када је започео 2015. године. Неколико кључних чланова је или мртво или у бекству или у притвору, што би могло да утиче на односе моћи кланова и њихов удео у илегалном пословању, истиче се у тој анализи.