Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

У бившем затвору у Риму одржаће се изложба о животу и злочинима серијских убица

У некадашњем затвору „Рока Колона” у месту Кастелнуово ди Порто у близини Рима од 14. октобра биће отворена „Изложба серијских убица” посвећена животу и злочинима најокрутнијих серијских убица свих времена. На хиљаду и двеста квадратних метара и 20 тематских соба на три различита нивоа, биће изложено преко 1.000 артефаката од 50 колекционара из целог света укупне вредности око три милиона евра, преноси агенција Аги.

„Ово не само да је изложба која никада раније није виђена на римском простору, већ је то свакако прва изложба на свету посвећена серијским убицама постављена у бившем затвору, месту где су животи многих од ових убица дошли до краја”, изјавио је кустос изложбе криминолог Маурицио Рокато. Према његовим речима, посетиоци ће моћи да виде наочаре Џефрија Дамера недавно продате за 150.000 долара, замрзивач пронађен директно на месту злочина, у којем је Армин Меивес, канибал из Ротенбурга, држао делове тела, кухињу Леонарде Ћанкули из Кореџа, која је 1940. производила слаткише и сапуне добијене од својих женских жртава, одећу Питера Сатклифа, јоркширског трбосека, оригиналну регистарску таблицу плавог Фиата 127 умешаног у друго двоструко убиство „Чудовишта из Фиренце”, секач који је користио Антонио Бођа, познат као „Милански монструм”. „Биће то урањање у најмрачнију страну човечанства у којој је злочин заједнички именитељ, али и начин да се присетимо жртава, пречесто заборављених, њихових лица, имена и датума смрти”, рекао је Рокато и додао да је ова изложба од великог значаја и научне вредности.

У просторијама некадашњег затвора, први пут ће јавности бити изложена и највећа колекција аутентичних списа и цртежа са потписима серијских убица, од којих су неки настали непосредно пре погубљења. Велики простор биће резервисан за светске убице као што је јапански убица канибал Исеј Сагава, Анатолиј Москвин који је ископавао лешеве жена са стотина гробаља у Нижњем Новгороду, односио их у свој стан и облачио као лутке, писма са аутограмима Ејлин Вуорнос „Проститутке са аутопута” која је у неколико година убила петоро мушкараца, као и злогласног Теда Бандија. Све ствари које су припадале познатим убицама на крају истрага претвориле су се у посао вредан стотине хиљада евра. „Ово је тржиште које расте у Сједињеним Америчким Државама, захваљујући и онлајн оглашавању. Постижу се запажене бројке: само помислите да су наочаре Џефрија Дамера недавно продате за 150.000 долара”, каже Рокато. Поставка ће бити обогаћена и бројним мултимедијалним и интерактивним садржајима, а након Рима изложба ће кренути на светску турнеју, преноси Танјуг.