Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

У Француској данас први круг парламентарних избора

ПАРИЗ – Више од 48 милиона Француза данас је позвано да у првом кругу парламентарних избора гласа за 577 посланика, док се центристи председника Емануела Макрона надају да ће после другог круга заказаног наредне недеље, освојити апсолутну већину како би спровели реформе које је Макрон обећао почетком маја на почетку свог другог мандата.

Изборна кампања, која није изазвала велико интересовање Француза и због чега се очекује мали одзив на гласању, завршена је у петак увече, пренели су тамошњи медији.

Кандидати до затварања биралишта вечерас у 20.00 немају право да говоре у медијима или да путују, док је објављивање анкета забрањено, подсетила је француска онлајн БФМТВ.

Гласање у француским прекоморским територијама одржано је у суботу.

Према последњим истраживањима јавног мњења, Макронова центристичка коалиција Заједно и савез левичарских странака који предводи лидер радикалне левице Жан-Лик Меланшон (Нупес) добили би приближне резултате између 26 и 27 одсто, јавља Бета.

На трећем месту би била екстремно десничарска странка Национално окупљање лидерке Марин Ле Пен, а на четвртом десничарски Републиканци.

Французи ће гласати о кандидатима за 577 посланика, а за апсолутну већину је потребно освајање најмање 289 посланичких места.

Други круг парламентарних избора заказан је за 19. јун.

Први резултати излазних анкета очекују се убрзо по затварању биралишта.