Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

У Крагујевцу нема угља

Крагујевац – Ако предстојећа зима буде дуга и хладна, Крагујевчани ће је добро упамтити. Ко не буде хтео да се смрзава мораће дебело да плати, ако уопште буде могао да набави потребан огревни материјал, чија је несташица видљива на стовариштима. Угља готово и да нема у продаји, а цене дрвета и пелета су већ достигле историјски максимум.

Угља из „Колубаре”, „Костолца” и Вреоца нема јер је држава све количине усмерила у производњу електричне енергије, кажу нам у предузећу „Слава транс”, напомињући да у овом тренутку нико не треба да размишља о руском или украјинском угљу, који се могао набавити прошлих година. На стовариштима се може наћи угаљ из „Обилића” и „Бановића” по цени од 11.000, односно 20.000 динара за тону, али се све пристигле количине брзо продају.

Пелет је дупло скупљи него прошле године. Просечна цена паковања од 15 килограма била је 23.000 динара, сада кошта између 38.000 и 42.000, у зависности од енергетске вредности. Цена је удвостручена јер се произвођачи жале на наводну несташицу дрвета и другог материјала за производњу пелета, мада се говори и о шпекулацијама на тржишту.

За паковање брикета од 10 килограма треба издвојити 31.000 динара, отприлике као и прошле године, али су зато дрва скупља за око 20 одсто. Кубик буковине и церовине на стовариштима кошта рекордних 8.700 динара, с тим што за истругана и исцепана дрва треба издвојити још 2.000 динара. Проблем је што су „Србијашуме” наводно смањиле сечу, па се дрва могу наћи углавном у слободној продаји – на улици.

На продајном месту у Станову могу се пазарити квалитетна буковина, церовина и багремовина. Цена кубика се креће између 6.000 и 7.000 динара, што је за око 1.000 динара више него прошле године. Кад скочи цена горива, семена и хемијских средства за обраду земље, аутоматски је већа и цена дрвета, објашњавају (пре)продавци.

Следећа зима могла би да буде историјска и за око 20.000 крагујевачких домаћинстава која су прикључена на систем централног грејање. Наиме, после шездесет година од оснивања градска топлана „Енергетика” је заменила дотрајале котлове на угаљ, направила еколошки искорак и уградила котлове на гас. Остаје само да се види да ли ће због ове техничке новине морати да се врши и корекција цене грејања у Крагујевцу.