Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

У Охриду потписан Меморандум о разумевању у култури

На самиту Отворени Балкан у Охриду потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић, министарка културе Северне Македоније Бисера Костадиновска - Стојчевска и министарка културе Албаније Елве Маргарити потписале су Меморандум о разумевању о сарадњи у области културе на Западни Балкан (ЗБ), у циљу промовисања културне разноликости, међукултурног дијалога и међусобног разумевања.

Министри културе Меморандум су потписали у намери да се прошири регионална сарадња, подстакне културни развој и улагање у сектор уметности и културе и запошљавања уметника на ЗБ.

Имајћи у виду значај мобилности уметника како би се обезбедио културни напредак и просперитет, а са намером да се прошири постојећа сарадња између земаља у области уметности и културе, потписивањем Меморандума исказана је спремност за отвореном сарадњом са осталим западно-балканским учесницима и њиховим укључивањем у овај Меморандум у циљу промовисања продуктивне сарадње у области културе у региону.

Сврха овог Меморандума је стварање услова за олакшавање, проширење и продубљивање институционалне сарадње у области културе, а земље потписнице размотрити ће успостављање Резиденцијалних програма како би уметницима и професионалцима обезбедили услове за продужено време боравка, коришћење простора и ресурса за рад, појединачно или у групама, у њиховим стручним областима.

Земље потписнице ће промовисати регионалну мобилност уметника и стручњака, интегрисати пот-програме, као и регионалне политике сарадње у области уметности и културе, осмишљене да подрже, између осталог, размену искустава, умрежавање и промоцију културе и уметности уметника ЗБ на међународном плану.

Меморандум предвиђа, како наводи Танјуг, подстицање мобилности уметника, а земље потписнице настојаће да интегришу пројекте, платформе или мреже сарадње између њих и европских земаља и да подстичу међусобну реализацију заједничких културних програма.