This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

U Prijedoru novi grafiti „srpskih heroja“

Novi grafiti osvanuli su danas, 3. decembra, u glavnoj ulici Kralja Petra Prvog Oslobodioca i kod podvožnjaka u Prijedoru. Iz Policijske uprave (PU) Prijedor navode da su dobili prijavu za pet lokacija o grafitima na kojima je ispisano “srpski heroj” sa kalupom iscrtanim likom.

„Policijski službenici su izašli na lice mesta i o navedenom obavestili tužioca Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, koji se izjasnio da u navedenom slučaju ne postoje elementi krivičnog dela, potvrdila je Zvezdana Alendarević, portparolka PU-a Prijedor.

Kako je dodala, policija u okviru realizacije Akcionog plana prevencije incidenata i krivičnih dela počinjenih iz mržnje i predrasuda na području Grada Prijedora preduzima mere i radnje u cilju utvrđivanja okolnosti ispisivanja i uklanjanja grafita.

Predsednik Skupštine grada Prijedora i bivši logoraš Mirsad Duratović kazao je novinarima da osuđuje pojavu grafita i da ga raduje što je policija odmah izašla na teren.

Zamenik gradonačelnika Prijedora i trenutni vršilac dužnosti gradonačelnika Žarko Kovačević nije upoznat sa grafitima koji su se danas pojavili u Prijedoru.

Na pitanje da li smatra da je grafit koji podseća na lik Ratka Mladića s natpisom “srpski heroj” u Prijedoru provokativan, Kovačević je kazao da “vjerovatno za nekoga jeste to uvredljiva stvar, za nekoga možda i nije”: „Ako je nešto propisano zakonom koji je na snazi u Republici Srpskoj, zakoni se poštovati moraju, to je jedino što mogu reći.“

U Prijedoru je i 16. novembra na Međunarodni dan tolerancije na nekoliko lokacija u naselju Raškovac u neposrednoj blizini šehidskog mezarja oslikan lik koji asocira na generala Mladića i natpis “Ratko Mladić”. Ti grafiti su prekrečeni, ali je jedan ostao na fasadi zgrade u ulici Prote Mateje Nenadovića.

Na današnjoj redovnoj sednici Skupštine grada Prijedora usvojen je predlog “Akcionog plana prevencije incidenata i krivičnih dela počinjenih iz mržnje i predrasuda na području Prijedora za period 2022.–2026.”, piše Detektor.ba.

Za zločine počinjene u Prijedoru, Haški tribunal je osudio 18 osoba na 276 godina zatvora. Pred Sudom BiH je za zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom Prijedora osuđena 21 osoba na ukupno 368 godina zatvora.

Još se traga za oko 500 žrtava zločina u Prijedoru, prema podacima Instituta za nestale osobe (INO). Do sada je pronađeno i identificirano oko 2.500 žrtava s područja Prijedora.

Ubijeno je i 102 dece, a posmrtni ostaci 40 njih nikada nisu pronađeni. Najmlađa ekshumirana žrtva je dvomesečni Velid Softić.