Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

У Загребу ухапшен српски држављанин - у оквиру борбе против трговине наркотицима

ЗАГРЕБ - На подручју Загреба ухапшен је један држављанин Хрватске и један српски држављанин, у оквиру опсежне међународне акције сузбијања трговине кокаином усмерене против колумбијске паравојске Гаитанистичких самоодбрамбених снага Колумбије, такође познатих и као Заливски клан.

Хрватски држављанин М.М. звани Миљац (42) ухапшен је, наводи се, на подручју Дубраве где је живео, а ухапшени држављанин Србије Р. В. је неко време живео у Хрватској, јавља Јутарњи лист.

М.М. је, иначе, у Хрватској пре десетак година био оптужен као члан злочиначке групе која је од 2005. до 2009. из Перуа у Хрватску прокријумчарила 38 килограма кокаина.

Заливски клан, односно Гаитанистичке самоодбрамбене снаге Колумбије су криминална организација произашла из једне од колумбијских герилских фракција, али за разлику од почетака у којима су показивали и неке политичке идеје, с временом се организација претворила у чисто криминалну групу коју између осталога карактеришу врло брутална убиства.

Клан је, додаје се, произашао из десничарских паравојски које су пре два деценије устројене како би се супротставиле левичарским герилским групама у Колумбији попут марксистичког ФАРЦ-а, а које су се такође између осталога бавиле трговином кокаином.

Реч је о тренутно највећем колумбијском наркокартелу. У последњих неколико дана међународна акција је покренута на подручју Колумбије, Италије, Холандије, Словеније, Бугарске и Хрватске, док је највећи део дроге заплењен у Италији чија је полиција била носилац ове акције. У протеклих годину дана, подсећа лист, на подручју Италије, у 19 засебних случајева, тамошња полиција је у склопу ове акције запленила укупно 4,3 тоне кокаина који се повезују са Заливским кланом. Истражитељи вредност заплењеног кокаина процењују на око 250 милиона евра.

Цела операција је, каже, почела у мају прошле године када су истражитељи почели тајно да надзиру чланове наводне организације још на подручју Колумбије. У координацији с полицијама европских земаља, у организацију су убачени прикривени полицијски истражитељи који су глумили превознике дроге. Тако су проверили и на крају запленили укупно 19 засебних пошиљки које су из Колумбије дошле до Италије, а тежина пошиљки варирала би од неколико килограма до оних тешких 600-700 килограма какве су заплењене на подручју Рима.