jens stoltenberg intervju_201115_RAS foto Vesna Lalic_15 Foto: V. Lalić / RAS Srbija

Poslušajte vest preko audio fajla

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će Grčka i Turska otkazati vojne vežbe najavljene za narednu nedelju, na nacionalne praznike u obe zemlje, a kao znak daljeg ublažavanja tenzija, prenosi AP.

Na virtuelnom sastanku ministara odbrane članica NATO Stoltenberg je rekao da su i Grčka i Turska odlučile da otkažu vojne vežbe najavljene za sledeću nedelju.

Generalni sekretar je istakao da je otkazivanje vojnih vežbi korak u pravom smeru, te da se nada da će ovaj potez imati pozitivan uticaj na ublažavanje tenzija između dve zemlje u oblasti Istočnog Mediterana.

Turski ministar spoljnih poslova je ranije u toku ovog meseca optužio Grčku zbog vojnih vežbi u Egejskom moru koje su najavljene za 29. oktobar, na dan nacionalnog praznika u Turskoj.

Ankara je na ovaj potez odgovorila najavom da će vojne vežbe održati 28. oktobra, na grčki nacionalni praznik.

NATO je dvema zemljama pomogao da uspostave sistem za izbegavanje oružanih sukoba, a razgovori se dalje nastavljaju, kako bi se proširio sistem zaštitnih mera.

Grčka i Turska su se takođe složile da nastave razgovore sa ciljem izgradnje poverenja i rešavanja sukoba, koji su poslednji put održani 2016. godine.