Serbia

UDRUŽENJE TUŽILACA I SUDIJA: Poziv predsednika Vučića je beskompromisna podrska borbi proti SVIH OBLIKA KRIMINALA!

Predsednik UST-a Nenad Stefanović kaže da to strukovno udruženje ovaj poziv predsednika tumači kao beskompromisnu podršku državnim organima da u punom kapacitetu sprovedu svoja zakonska ovlašćenja, u cilju zaštite pravnog poretka i povećanja bezbednosti građana.


On smatra da je u proteklih sedam godina država obezbedila ljudske i materijalne resurse neophodne za efikasno sprovođenje takozvane tužilačke istrage, ali napominje da je zakon koji uređuje ovu oblast "relikt neuspele reforme pravosuđa iz 2009. godine, te da su neophodne njegove izmene kako bi tužilac faktički dobio rukovodeću i nadređenu ulogu u odnosu na policiju".

“Jačanje kapaciteta državnih organa je proces koji se odvijao planski, država je od 2013. uložila znacajna sredstva. Zato se danas država mobiliše kako bi se efikasno obračunala sa svim oblicima kriminala”, rekao je Stefanović, koji je zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu.

On smatra da je tužilačka organizacija spremna da iznese taj teret, ističući da je za to neophodan preduslov ozbiljan pristup Državnog veća tužilaca izboru svih šefova tuzilaštava naredne godine, kao i analiza rada novoformiranih antikoruptivnih odeljenja.

“Takođe, ovo je idealan trenutak da se redefiniše odnos tužilaštva i policije, koji bi omogućio nesmetanu koordinaciju rada. Očekujemo da tužilaštvo, policija i bezbednosne službe identifikuju porozne tačke unutar državnog aparata, odnosno pojedince, interesne grupe i organizacije koje finansiraju ili svojim delovanjem omogućavaju širenje i jačanje organizovanog kriminala”, naglasio je predsednik UST-a.

Podsetio je da je u pogledu ljudskih resursa, kako je naveo, u proteklih sedam godina izabrano ukupno 255 novih zamenika tužilaca, a tužilaštva su dobila nove ili renovirane zgrade, kancelarije, novu opremu...


 

Football news:

Maradona was buried near Buenos Aires next to his parents
Mourinho on Maradona: We can find his football on Google, but we won't find Diego there. I miss him
Fabio Capello: against such a mediocre Real Madrid, Inter could have played better
Ibrahimovic met with the Swedish national team coach in Milan
Тот Tottenham midfielder Winks scored from 49 yards. This is the 3rd result in the Europa League, all - in this draw
This miss will hurt all men: Molde player missed from half a meter and drove into the bar
Mikel Arteta: I am Very happy with Pepe's game against Molde. Arsenal played well overall