Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Удружени лопови масовно пљачкали продавнице у Филаделфији

Десетине људи су кривично оптужене у среду после ноћи хаоса подстакнутог на друштвеним мрежама када су велике групе лопова, очигледно радећи заједно, провалиле у продавнице у америчком граду Филаделфији, пуниле кесе робом и бежале, саопштиле су власти.

Полиција је саопштила да је засад ухапсила 52 особе, оптужене за провалу, крађу и друга недела, а међу њима су три малолетника, рекла Џејн Ро, портпаролка канцеларије окружног тужиоца Филаделфије.

Масовни напад у стилу „флеш моба” у уторак увече у десетинама продавница је изведен после мирног протеста због одлуке судије да одбаци оптужбе за убиство против полицајца из Филаделфије који је убио једног возача.

Пљачкаши нису били повезани с протестом, рекао је полицијски комесар Џон Стенфорд новинарима, назвавши ту групу „гомилом криминалаца који су искористили прилику”.

Проваљено је у најмање 18 продавница пића што је навело Одбор за контролу пића у Пенсилванији да у среду затвори свих 48 својих малопродајних објеката. Ниједан запослени није повређен у уторак увече, али „неки су разумљиво потресени”, рекао је портпарол одбора за алкохолна пића Шон Кели.

На снимку на друштвеним мрежама приказани су људи под капуљачама како трче с робом и како полицајци хватају неколико. Фотографије продавнице спортске опреме у тржном центру приказују да је разбацано све што је остало после пљачке.

Крађе и немири су од центра града до неколико предграђа, излози су поразбијани и поломљене ролетне излога продавница. Полиција је саопштила да је уз то украдено седам аутомобила.

Шест предузећа у једном малопродајном коридору Северне Филаделфије је опљачкано, укључујући три апотеке, фризерски салон, пореску компанију и продавницу мобилних телефона.

Чини се да су људи организовали пљачку на друштвеним мрежама, каже Станфорд, полицијски комесар. Полиција истражује „да је вероватно конвој више возила ишао од места до места”. На видео снимку објављеном на друштвеним мрежама види се како људи висе из аутомобила и једни другима довикују упутства.

„Ово деструктивно и незаконито понашање се не може и неће толерисати у нашем граду”, рекао је градоначелник Џим Кени, демократа, називајући то „мучним приказом активности криминалаца који користе прилику”.

Његова администрација ради с полицијом на процени „којим деловима града ће можда бити потребна већа покривеност или додатни ресурси”, рекао је он.

Хаос у Филаделфији подсећа на сличне дрске крађе на другим местима, посебно у области Залива Сан Франциска, где су организоване групе лопова, од којих су неки носили пајсере и чекиће, систематски гађале луксузне продавнице.

Крађе су се догодиле истог дана када је трговинска компанија „Таргет” најавила да ће затворити девет продавница у четири државе САД јер су крађе и организовани криминал угрозили безбедност и запослених и купаца.