Serbia

Уместо Ирана, Трамп изоловао САД

Уместо да искористи моменат спремности Ирана да се отвори према Западу, Доналд Трамп је поново заратио са савезницима, а осветничком политиком гурнуо Техеран према Кини, мењајући геостратешке распореде Азије и угрожавајући западне интересе.

Амерички председник је најавио нове санкције иранском министарству одбране, установама и појединцима умешаним у нуклеарни, ракетни и програме конвенционалног наоружања, мере које Вашингтону треба да помогну да открије оне који покушавају да заобиђу ембарго УН на продају оружја Ирану.

Државни секретар Мајк Помпео је у посебном саопштењу запретио „последицама” свим чланицама УН које се не сагласе с казненим мерама, које Вашингтон правда недоказаном оптужбом да Иран крши одредбе нуклеарног споразума из 2015.

Трамп тврди да се тако активира стари систем санкција УН, и позива се на право записано у споразуму Ирана и шест сила – САД, Британије, Француске, Немачке, Русије и Кине – али пренебрегава чињеницу да је Америка то право изгубила кад је једнострано напустила бечки договор три године после његовог потписивања.

Британија, Француска и Немачка, које су са САД годинама тражиле начин да контролишу ирански нуклеарни програм, у заједничком саопштењу су поручиле да декларација Вашингтона „нема правно дејство”, чиме су Америку гурнуле у изолацију коју је Трамп спремао Техерану.

Крајем августа САД су остале усамљене у Савету безбедности, па су ветом спречиле резолуцију о странцима који се боре у групама попут Исламске државе, јер тај акт није садржао одредбе о репатријацији, питању које дуго удаљава Вашингтон и европске савезнике.

Нешто пре тога, 13 од 15 чланица савета успротивило се намери САД да се поново заведу санкције Ирану, укључујући и продужење ембарга на конвенционално оружје, који истиче 18. октобра. Узалуд је Трамп претио банкама и компанијама које омогућавају иранске набавке оружја или дају подршку нуклеарним и ракетним програмима Ирана.

Једностраним напуштањем нуклеарног споразума, Трамп је своју администрацију конфронтирао са три западна савезника, Русијом и Кином – потписницима бечког договора – али председник је уверен да ће политика „максималног притиска” на Иран дати резултате, можда и променити власт у Техерану.

Трамп узалуд покушава да увери свет да прихвати његову верзију стварности о Ирану као претњи глобалном миру, коју прихватају само Израел и амерички савезници у Заливу, док остали верују да је нуклеарни споразум био и остао велики допринос стабилности немирног Блиског истока.

„Америка се својим санкцијама приближава сигурном поразу. Суочена је с поразним и негативним одговором међународне заједнице”, могао је после оспоравања америчких санкција са олакшањем да каже ирански председник Хасан Рохани, иако је после Трампове објаве ирански ријал забележио рекордан пад у односу на долар, повећавајући економске проблеме у које је земља запала откако америчке казнене мере циљају њену индустрију нафте.

„Данас можемо да кажемо да се ’максимални притисак’ САД против иранске нације, политички и правни, претворио у ’максималну изолацију’ Америке”, поручио је Рохани.

Тако је, тврдећи да је споразум мртав, а да су санкције поново актуелне, Трамп поново остао усамљен. Потписници настављају да поштују слово споразума по којем су иранска нуклеарна постројења под сталном међународном инспекцијом у замену за укидање казнених мера УН.

Иран је константне Трампове претње искористио да после америчког повлачења из споразума полако ублажава мере контроле које је прихватио. Капацитети обогаћивања уранијума данас су пет пута већи него пре две и по године.

Док Трамп гура ка ескалацији, то и јесте један од разлога за то што Европљани желе да сачувају оно што је остало од споразума, да инспектори УН наставе с контролом.

Сви чекају новембар и америчке изборе. Кандидат демократа Џо Бајден обећао је да ће САД вратити у споразум који је Трамп назвао „најгорим икад досад потписаним”, вероватно зато што је био брилијант у круни дипломатије његовог претходника Барака Обаме.

Иранци су се охрабрили: „Порука Техерана Вашингтону је јасна: вратите се у међународну заједницу. Вратите се својим обавезама. Прекините с овим лупешким и неукротивим понашањем. Међународна заједница ће вас прихватити.”

Football news:

Hans-Dieter flick: I Hope Alaba will sign a contract with Bayern. Our club is one of the best in the world
Diego Maradona: Messi gave Barca everything, brought them to the top. He was not treated the way he deserved
Federico Chiesa: I hope to leave my mark in Juve. We will achieve great results
The Coach Of Benfica: I don't want us to look like the current Barcelona, it has nothing
Guardiola on returning to Barca: I'm happy at Manchester City. I hope to stay here
Fabinho will not play with West ham due to injury
Ronald Koeman: Maradona was the best in his time. Now the best Messi