Serbia

УН упозоравају на хуманитарну кризу због миграната у БиХ

Координатор УН за миграцију Петер Ван дер Ауверарт изјавио је да локалне власти у Босни и Херцеговини излажу мигранте и избеглице непотребним патњама упркос томе што имају приступ средствима да им обезбеде адекватан смештај и помоћ.

Петер Ван дер Ауверарт је упозорио да се ближи лоше време, а да расте број миграната у Босни и Херцеговини који бораве на отвореном због сталног одбијања власти на различитим нивиома да координишу свој рад и пронађу јединствено решење на државном нивоу.

Представник Међународне организације за миграције у Босни рекао је за АП да неке локалне власти, уместо да помогну агенцији УН да прошири смештајне капацитете за мигранте, чак ограничавају приступ смештају који већ постоји.

Од око 8.500 миграната заглављених у Босни, 2.500 је приморано да спава напољу "у шумама, напуштеним зградама и на улицама", углавном у региону Крајине која дели крајње порозну границу са Хрватском, чланицом ЕУ у дужини од 1.000 километара, наводи АП.

"Жалосно је што је то апсолутно непотребно у смислу да имамо финансијске ресурсе, обезбеђене махом од стране ЕУ, да се збрину сви ови људи", рекао је он.

Како је објаснио, један центар у Крајини предвиђен је за 1.500 људи, а локалне власти допуштају смештај само 500.

"Сутра бих могао са улице да доведем 1.000 људи у центар, али није ми дозвољено", додао је он.

АП додаје да босанске власти нису биле доступне за коментар.

Ван дер Ауверарт каже да Босна има "неколико недеља да се окупи" да одлучи на државни начин да се позабави актуелном мигрантском ситуацијом.

"Ако то не урадимо, имаћемо хуманитарну кризу за месец дана, имаћемо људе који спавају на снегу, укључујући породице и децу", рекао је Ван дер Ауверарт.

Football news:

With Lukaku, it is useless to play in a power struggle. Shakhtar defender Bondar on the Inter forward
Ivanov will serve the match OF AZ-Rijeka in the Europa League. Rotor appealed his refereeing in the game with Loko
Gasperini on Ajax: it's not easy for everyone Against them. Atalanta made a great comeback
Real Madrid came away from defeat for the 8th time in a Champions League match, losing by 2 goals. The club has updated its record
Felix on red Bull's double: I enjoy playing in the Champions League the Most
Casemiro about 2:2 with Gladbach: The opponent entered the Real Madrid penalty area twice and scored twice. This is football
Guilherme about 1:2 with Bayern: Loko again showed that he can play against any opponent