Serbia

Već jutros bilo 47 mrtvih. "Džaba nam nove bolnice"

Beograd -- Predsednik Srbije izjavio da je već jutros bilo 47 mrtvih od koronavirusa.

EPA/BORIS PEJOVIC

EPA/BORIS PEJOVIC

"Danas je najteži dan za Srbiju i svaki sledeći će u narednom periodu biti najteži. Još jutros je bilo 47 preminulih, što je najveći broj do sada, a verovatno će do preseka u 14 sati biti i više", rekao je Aleksandar Vučić.

On je istakao da je situacija u bolnicama užasno teška. "Kada na pregled, svaki dan, primite 10.000 ljudi, i morate da smestite u bolnice 1.000 njih, a nemate nijedan slobodan krevet, onda je jasno u kakvoj su situaciji", rekao je Vučić i dodao: "Džabe nove bolnice i klinički centri, koje gradimo više nego ikada, ako ne budemo disciplinovani i odgovorni, približavaćemo se katastroralnom scenariju".

"Uvek ću ja biti kriv"

Predsednik Srbije je rekao da vakcina protiv korone nije bila tema njegovog današnjeg razgovora sa francuskim ministrom spoljne trgovine, te ponovio da se država trudi da što pre dodje do vakcine, a povodom kritika na njegovu najavu da će se prvi vakcinisati ponavlja da će biti kriv, šta god da bi uradio po tom pitanju.

Taj komentar izneo je povodom pojedinih komentara na društvenim mrežama da su "nekada kapetani ostajali poslednji na brodu, a sada prvi primaju vakcinu", te primetio: "Ako je ne primim, reći će da nije bezbedna".

Upitan da prokomentariše ocene Sindikata zaposlenih u policiji da bi vakcina mogla da izazove smrt, Vučić je odgovorio da je reč o krajnje neodgovornim ljudima, koji treba da se stide svojih reči.

"Kao da malo imamo mrtvih i stradanja, kao da imamo malo muke pa treba ljude da plašimo vakcinom... Šta treba da radimo, da pričamo da korona virus ne postoji, a umrlo nam 1.300 ljudi? Kažite to onima koji su izgubili svoje najbliže", ukazao je Vučić.

Istakao je da je vakcina nešto čime je čovečanstvo pobedilo velike bolesti, koje su vekovima odnosile živote ljudi. "Da sam rekao da neću da primim, rekli bi da vakcina nije bezbedna i sigurna. A, ja ću primiti prvu koja dodje, koja god bila, jer toliko verujem u zdravstvene sisteme u svetu", rekao je Vučić i ironično primetio:

"Čekaću šta mi oni (koji ga kritikuju) budu rekli, pa ću tako da uradim". Dodao je da je njemu lično svejedno kada će se vakcinisati, već da je najvažnije da vakcina stigne do građana, da svi budu zaštićeni.

"Nikada se nisam sklanjao, ni bežao, niodakle, i kada je korona, tu sam sa ljudima, gradimo bolnice. Da se sklanjam, neću, a njima na čast sve. Narod sve vidi", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da vakcina nije bila tema današnjeg razgovora sa francuskim ministrom spoljne trgovine, ali i ponovio da se država trudi da dođe do vakcine. "Svi se trude i pokušavaju, i preko Kovaksa i bilateralno. Razgovaramo i sa Englezima, Rusima, Kinezima, ali još je nemamo. Trducihemo se, daćemo sve od sebe, koliko mala žemlja poput Srbije može, da budemo medju prvim malim zemljama koje će dobiti prve količine", rekao je Vučić.

Football news:

Solskjaer on 3-2 with Liverpool: Manchester United won on their own terms. It's a good feeling
Hames scored 10 (3+7) points in Everton's home matches. Away - 0
Suarez scored his 12th goal of the La Liga season. Messi has 11
Miller on the Manchester United defeat: Devastated. There is no second chance in knockout football
Game of Thrones actor on Liverpool: Manchester United would have been destroyed a year ago. Huge progress
Ricard Puig: It's a pretty tough season, I'm not used to playing so little. Scoring with a header is something unreal
Khabib: I am preparing for my debut in big football. I am a free agent