Serbia

Велики број угинулих врабаца у Подгорици, нису угинули због 5Г мреже

Стотине угинулих врабаца који су пронађени у Подгорици нису страдали од последица зрачења 5Г мреже, јер се прве инсталације те технологије у Црној Гори очекују до краја 2022. године, саопштио је црногорски Дигитални форензички центар.

Центар је тако реаговао на коментаре на порталима и друштвеним мрежама у којима се алудира да је 5Г мрежа крива за смрт прица, преноси РТЦГ.

"На порталима се могу прочитати коментари да су надлежни током вечери искористили невријеме да кријући поставе 5Г предајнике, и да се јутрос већ виде посљедице, као и да је народ тражио ту технологију која се „нигдје лакше неће инсталирати него у Црној Гори, јер нико не зна шта је то",
навео је Центар.

Додали су да је према налазу орнитолога Дарка Савељића до смрти птица дошло због наглог пада температуре.

"Пошто су младим врапцима ово прве падавине након изласка из гнијезда, они нијесу очеличени на овакву кишу са падом температуре од више од 20 степени. Јак вјетар имао је смртоносни фактор расхлађивања. Киша је, ко је гледао, падала хоризонтално. Све то је узроковало смрт на стотине њих. Врло вјероватно и других врста у природи, али су врапци уз нас па се одмах открије", рекао је Савељић.

Из ДФЦ кажу да ово није први пут да се у црногорској јавности појављују спекулације о штетном утицају нових технологија.

Објашњавају да се као и претходне генерације технологије бежичне мреже (4Г, 3Г и 2Г), 5Г мобилни подаци преносе путем радио-таласа.

Football news:

Carragher on de Bruyne: Next after Messi and Ronaldo. This is the best player in the Premier League
Morata arrived in Turin. He goes to Juve on loan
Barcelona wanted to buy Tiago before he moved to Liverpool. Catalans were ready to pay 10 million euros
Pep about 3:1 with Wolverhampton: Sometimes Manchester City enter the season quickly, sometimes they don't. We played well
Kevin de Bruyne: Wolverhampton have caused Manchester City problems before. I am glad that we played well
Stefano Pioli: Milan are confident, can grit their teeth and fight. Zlatan proves that he is a champion
Ibrahimovic on the Bologna double: If I was 20 years younger, I would have scored a couple more. But I'm not old