Serbia

Велики број угинулих врабаца у Подгорици, нису због 5Г мреже

Стотине угинулих врабаца који су пронађени у Подгорици нису страдали од последица зрачења 5Г мреже, јер се прве инсталације те технологије у Црној Гори очекују до краја 2022. године, саопштио је црногорски Дигитални форензички центар.

Центар је тако реаговао на коментаре на порталима и друштвеним мрежама у којима се алудира да је 5Г мрежа крива за смрт прица, преноси РТЦГ.

"На порталима се могу прочитати коментари да су надлежни током вечери искористили невријеме да кријући поставе 5Г предајнике, и да се јутрос већ виде посљедице, као и да је народ тражио ту технологију која се „нигдје лакше неће инсталирати него у Црној Гори, јер нико не зна шта је то",
навео је Центар.

Додали су да је према налазу орнитолога Дарка Савељића до смрти птица дошло због наглог пада температуре.

"Пошто су младим врапцима ово прве падавине након изласка из гнијезда, они нијесу очеличени на овакву кишу са падом температуре од више од 20 степени. Јак вјетар имао је смртоносни фактор расхлађивања. Киша је, ко је гледао, падала хоризонтално. Све то је узроковало смрт на стотине њих. Врло вјероватно и других врста у природи, али су врапци уз нас па се одмах открије", рекао је Савељић.

Из ДФЦ кажу да ово није први пут да се у црногорској јавности појављују спекулације о штетном утицају нових технологија.

Објашњавају да се као и претходне генерације технологије бежичне мреже (4Г, 3Г и 2Г), 5Г мобилни подаци преносе путем радио-таласа.

Football news:

Lampard will talk to Kepa and Caballero after signing Mendy
Ralf Rangnick: Havertz - Cruyff of the present day. I don't see any weaknesses in his game
Documentary about Varane nominated for the award of the Rotterdam sports film festival
Two substitute players played for Tuapse. The PFL confirmed the participation of players not included in the application
Jurgen Klopp: Arteta is an exceptional coach. Arsenal have a good balance between defence and attack
The Prosecutor's office of Perugia suspended the investigation of the Suarez exam due to leaks in the media
The rebuilding of the Union stadium by fans is a Berlin legend. Helped other people's fans, worked on December 30 in the cold, the watchman was 80 years old