Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Венецуеланска нафта за ЕУ – преговори, договори и санкције

Серија сложених договора САД и Венецуеле омогућиће да се извесна количина венецуеланске нафте нађе на тржишту Европске уније. Почетни корак представља обнављање преговора владе Николаса Мадура и опозиције у егзилу, те разговори "Чеврона" и државне нафтне компаније ПДВСА. "Репсол" и "Ени" превозе нафту за Европу.

Венецуелански председник Николас Мадуро објавио је да обновљене дозволе за произодњу нафте америчким компанијама, које су им одузете у склопу контрамера на санкције САД против ове јужноамеричке државе, јавља венецуелански Насионал.

"Неке од лиценци су већ обновљене", рекао је Мадуро, не помињући којим компанијама ће бити омогућена производња нафте у Венецуели.

Медији у тој држави јављају да је "Чеврон" почео преговоре са државном компанијом ПДВСА, док је заузврат Мадурова влада "одмрзла" дијалог са представницима опозиције, који су избегли у Мексико.

Преговори са опозицијом обустављени су пре више од пола године, после изручења Алекса Саба, наводног венецуеланског творца мреже за прање новца са Зеленортских Острва. Саб је осумњичен да је на различите начине покушао да "опере" око 350 милиона долара из различитих фондова владе у Каракасу.

Осим "Чеврона", лиценце су добили и италијански "Ени" и шпански "Репсол".

Очекује се да ће "Ени" и "Репсол" већ током јула пребацити прве количине нафте, али аналитичари сматрају да релативно мале количине венецуеланске нафте, које ће на тај начин стићи у Европу, неће имати озбиљнији утицај на светске цене "црног злата".

Одлука администрације Џозефа Бајдена да одустане од дела санкција према Венецуели резултат је жеље Беле куће да смањи европску зависност од руске нафте и истовремено преусмери део венецуеланских енергената који су до сада продавани Кини.

Овакав потез америчког председника наишао је на озбиљне критике у САД, па су демократе и републиканци у Сенату и Представничком дому упозорили Бајдена да "већ и само размишљање о куповини нафте у Ирану и Венецуели представља скандал".

Помињање иранске нафте у овом контексту представља реакцију на сложену шему, којом влада у Техерану овај енергент, преко Малдивских острва, шаље у Венецуелу.

Истовремено, венецуелански медији су у неколико наврата писали о преговорима иранских и венецуеланских нафтних компанија усмерених ка поновном отварању рафинерије "Парагуана" капацитета 955.000 барела дневно.