Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Верификовани мандати одборника Скупштине града Београда, следи избор председника

На конститутивној седници Скупштине града Београда верификовани мандати свих 110 одборника у новом сазиву градског парламента. У наставку седнице следи избор председника Скупштине града и његовог заменика, као и секретара градског парламента и његовог заменика.

Седница је почела избором Верификационог одбора за потврђивање мандата, након чега је уследила пауза како би одбор утврдио исправност верификационих исправа.

Након паузе, присутнима се обратио известилац Верификационог одбора Небојша Бакарец.

Он је рекао да је одбор, на основу извештаја Градске изборне комисије о спроведеним изборима за одборнике Скупштине града Београда и решења ГИК-а о додели одборничких мандата, утврдио да су подаци из уверења о избору сваког одборника истоветни са подацима из извештаја ГИК-а, као и да су уверења издата од стране надлежног органа.

Бакарец је потом предложио Скупштини града да на основу Закона о локалним изборима и Пословника Скупштине града Београда донесе одлуку о потврђивању мандата одборника градског парламента, што је и учињено.

У наставку седнице следи избор председника Скупштине града и његовог заменика, као и секретара градског парламента и његовог заменика. 

Представници одборничких група из коалиције "Уједињени за победу Београда" и "Морамо", као и Двери најавили су да неће учествовати у гласању за председника Скупштине града.

Председник одборничке групе ДС-а Филип Таталовић је казао да одборници те странке неће ни узети гласачке листиће и да ће њихова одборници бити у "функцији контролора" током гласања.

Ни одборници Народне странке кажу да неће гласати за првог човека градске скупштине. 

Данашњом конститутивном седницом председава најстарији одборник Тома Фила.

Након конституисања Скупштине града, почиње да тече рок од 30 дана за избор градоначелника, који мора бити из редова одборника. 

Скупштина града Београда има 110 одборничких места, а према освојеним мандатима нови сазив чиниће СНС са освојених 48 мандата, СПС са осам. Листа "Уједињени за победу Србије" на изборима 3. априла освојила је 26 мандата, коалиције "Морамо" 13.

Седам одборника имаће листа "Нада за Београд", а по четири мандата "Заветници" и коалиција око Двери.