Serbia

(VIDEO) KAKO NAPRAVITI SUPER-MASKU PROTIV KORONE?! PRE SE TO UČILO NA "ODBRANI I ZAŠTITI"! Hajde da vas podsetimo, oni koji su SLUŽILI JNA, SETIĆE SE!

E sad, odjednom se u Rusiji neko setio da je tokom Hladnog rata postojalo nešto što se u nas zvalo "Odbrana i zaštita" i masovne civilne vežbe "Ništa nas ne sme iznenaditi". S dolaskom "demokratije" su te prakse odbačene kao glupe, nepotrebne i relikti "paranoičnog komunističkog režima". E, ta "odbrana i zaštita" postojala je i u bivšoj Jugoslaviji, a ABH obuku su prolazili milioni Jugoslovena.

Civilna ABH obrana, za mlađe, reč je o atomsko-biološko-hemijskoj obrani, kako se tada zvala, je odbačena, a brigu o tome je preuzela vojska. Naravno, vojske zemalja su apsolutno nepripremljene za ovakve situacije, osim da obrane svoje i živote vojnog i političkog vrha zemlje, iako se ne zna od kojeg to "neprijatelja".

Od civilnih vežbi "Ništa nas ne sme iznenaditi" je ostala tema za satiru Ante Tomića i Rajka Grlića, koji su od toga napravili prilično gledanu komediju "Karaula".

Srećom, mnogi u Rusiji su shvatili da se ne možete štedeti na jednokratnoj robi i da sami možete šiti maske. Da, zaštitna svojstva neće biti ista kao na posebnim kliničkim maskama, ali su one koje su za kućnu izradu savetovale "sovjetski i JNA eksperti" više nego dobre.

Ne mogu se nazvati potpuno beskorisnim, jer omogućavaju minimalnu količinu "nečistog vazduha". Neće vam dati 100 odsto sigurnosti, ali šta činiti? Živimo u svetu u kojem apsolutna rešenja ne postoje.

(VIDEO) SRBIJO, GLEDAJ I UŽIVAJ, EVO ŠTA SU TI RUSI POSLALI! Ovako Pancir uništava neprijateljske ciljeve, TURCI SU OSTELI NJEGOVU MOĆ NA SVOJOJ KOŽI!

Budući da je sve novo već predstavljeno, kako se na internetu nije pojavio snimak, ako postoji, bivše jugoslavenske Civilne zaštite i organizacija koje su bile zadužene za civilne vojne vežbe, uključujući ABH obranu, predstavljamo vam kratki sovjetski film "Učinite to sami", kojeg je davne 1968. objavio Štab civilne zaštite SSSR-a, a 2020. ga je ponovno objavio kanal White Stone Mordor. 

Vrlo zanimljiv rad o tome kako osigurati maksimalnu zaštitu ne samo od bojnih otrova, već i hemijskih tvari i radioaktivnih čestica. Možda ćete s tim na glavi na ulici izgledati kao da ste na karnevalu, ali je uz pridržavanje socijalnog distanciranja zaštita gotovo u potpunosti zagarantovana. 

PEKING OSVOJIO JUŽNO KINESKO MORE, AMERI BRUTALNO IZBAČENI! Nosač aviona "Teodor Ruzvelt" pobegao zbog korone, NI "RONALD REGAN" NE SME U AKCIJU!

Za mlađe čitaoce, ako ih zanima, neka se kod roditelja raspitaju čime su nas to gnjavili u osnovnoj i srednjoj školi i u vremenima kada su mladići s navršenih 18 godina služili vojni rok, ako su u vojnom odseku bili dobre volje, ne dalje od 300 kilometara od kuće.

Football news:

Angel Di Maria: I'm Glad I didn't move to Barca in 2017. I am happy at PSG
The wife of a Serbian from galaxy called for shooting rioters
Modric on how Mourinho criticised Ronaldo: Cristiano almost cried at half-time
Giorgio Chiellini: I came close to leaving Juve twice: to Real Madrid in 2010 and to Manchester City in 2011
Herrera on Neymar and Mbappe: PSG don't sell stars, they buy them
Enrique on the 2015 Champions League final: Told the team: the Worst thing that can happen is to be a Juve player in a match against Barca
Gladbach shows how the concepts of Cruyff and Guardiola can be applied