Serbia

Виртуелне вечери уместо излазака

Некадашње одласке у град, шетњу, биоскоп, позориште, на концерт или вечерње предавање умногоме су заменили изласци „на мрежу”. Различите институције и појединци побринули су се да омогуће квалитетан избор виртуелног садржаја како социјалне и културне активности не би замрле, па макар и у некој другој димензији  – дигиталној.

– Од самог почетка пандемије позоришта су кренула да пуштају своје представе и то је било много добро. Мислим да ми је спасло психу. Неке представе су већ биле на Јутјубу, али углавном старе. Зато је било одлично што су се могле видети и неке новије – наводи студенткиња Јелена Петровић.

Она додаје да је углавном пратила комаде Позоришта на Теразијама, Атељеа 212 и националног театра.

– Проблем је што се сада већ накупило и доста шунда и кича и на интернету, и треба издвојити жито од кукоља – опомиње.

Леп парфем, шминка, асесоари, уприличена одећа и обућа остављени су по страни док не прође пандемија, а тренерке и пиџаме постале навика с којом људи тону у ноћ тражећи забавне и едукативне садржаје.

– Имао сам навику да пре изласка посећујем предавања на Коларцу. Углавном она која су држали професори са Филолошког или Филозофског факултета. По професији сам историчар, а занимам се за историју српског језика тако да су ми то најближе теме – рекао је Петар Ђурђевић.

У недостатку прилике да оде у Задужбину Илије М. Коларца, на недељном нивоу посећује њен сајт.

– Тамо се налазе звучни записи одређених предавања и, ако се мало човек удуби у тражење, може наћи доста квалитетних. Понекад ми неки наслов и ван онога што ме иначе занима привуче пажњу, тако да често одлутам и у друге сфере – додаје.

Сајт Центра за образовање и културу „Божидарац” такође има доста посетилаца.

– Дуго сам живела на Врачару и отићи тамо на догађај ми је било као „добар дан”. Сад идем на „Чајанку онлајн”, трибине и „ленгвиџ кафее” – открила је учитељица Милица Јовановић.

Како каже, занимају је и други виртуелни садржаји. Највише концерти на Јутјубу или Инстаграму.

– Нисам смела да ризикујем и идем на и оно мало концерата што има. Још не могу толико да се опустим. И онда и сада пратим виртуелне – домаће или стране, небитно, само да је добар извођач. Од наших, могла бих да издвојим свирку Марка Луиса – истиче Милица. 

Football news:

Gotze on the wrong decision to return to Borussia: Things didn't go as I expected
Fans thought it was absolutely sensational that a football player could get on a train. And partly because he could read. Norwegian from the Premier League destroys myths
Paolo Maldini: Zlatan is an ageless all - rounder who always decides the outcome of the match
Suarez wept at a farewell press conference in Barca
Lukaku on 2:3 with Sevilla in the Europa League final: It was a difficult moment. I haven't spoken for 4 days
Di Maria about Messi's desire to leave Barca: immediately wrote to him on instagram, how PSG will play with him
Paul Parker: Maguire is the captain of Manchester United only because of his $ 80 million price tag