Serbia

Višackom mandat za izradu plana razvoja EOK-a

Generalnom sekretaru Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Đorđu Višackom poveren je mandat za izradu desetogodišnjeg plana razvoja Evropskih olimpijskih komiteta.

STARSPORT/Pedja Milosavljevic

STARSPORT/Pedja Milosavljevic

Višacki, član Izvršnog odbora Evropskih olimpijskih komiteta, na Skupštini Evropskih olimpijskih komiteta (EOK) u petak prezentovao je projekat “Strateška agenda 2030”, koja se prvi put, bavi planskim razvojem institucija Evropskih olimpijskih komiteta, saopštio je OKS.

Ova agenda definisana je kao ključna u pozicioniranju EOK-a u evropskom sportu.

Apostrofirani su problemi koje sa sobom nose globalizacija, doping, korupcija u sportu, kao i uticaj klimatskih promena i trenutna pandemija virusa Kovid-19.

Skupština EOK-a je usvojila predlog projekta, a Višacki napominje da će se prva faza biti završena do početka juna 2021. godine.

"U preliminarnoj fazi cilj je bio bio da se formira predlog projekta, a sada, nakon usvajanja istog krećemo u njegovo sprovođenje. U prvoj fazi, koja će trajati do 1. juna naredne godine, biće sprovedeno sistemsko istraživanje među evropskim olimpijskim komitetima u kojem će učestvovati i svi najvažniji partneri. Nakon toga, u drugoj polovini 2021. godine na osnovu ovog istraživanja biće formirani konkretni predlozi iz kojih će proisteći dugoročna strategija", istakao je Višacki.

Plan je da se do kraja 2021. godine predstavi finalna verzija projekta koja bi trebala da bude usvojena na Generalnoj skupštini Evropskih olimpijskih komiteta.

Iako je veliko priznanje kada sportski radnik iz Srbije dobije priliku da izrađuje desetogodišnji plan funkcionisanja jedne od najvećih sportskih organizacija na svetu, Višacki ističe da je ovo i potvrda dobrog rada Olimpijskog komiteta Srbije.

"Prvi put EOK pravi dugoročnu strategiju, i velika je čast imati mogućnost da budem na čelu ovog strateški važnog projekta. U isto vreme ovo je potvrda odgovornog i sistemskog rada Olimpijskog komiteta Srbije. Prepoznati smo kao komitet koji je okrenut sportistima, njihovim rezultatima i poboljšanju uslova za njihov trening, takmičenje i napredak. Status koji sportisti imaju u našoj zemlji se ceni, a to je preduslov da bi i naš rad bio prepoznat među svim olimpijskim komitetima Evrope i Sveta", rekao je Višacki.

Višacki će biti na čelu tima koji će činiti kolege iz nekoliko evropskih olimpijskih komiteta - iz Švajcarske, Holandije, Mađarske, Islanda i Nemačke.

Football news:

Mueller congratulated Brady, who reached his 10th Super Bowl at the age of 43: You are a hero and an inspiration!
Neville compared Liverpool to Coventry after Manchester United's win. Probably because of the color of the uniform
Vladimir Gazzaev held the first training session with Siena
Alessandro Costacurta: Inter are the favourites for both the Milan derby and the Scudetto
The Valencia player tested positive for antigens. Yesterday was a match with Atletico
Tottenham topped the rating of the most eco-friendly clubs in the Premier League. Manchester United, Arsenal, Brighton and Man City-in the top 5, Liverpool-7th
Manchester United and Liverpool put on a show in the cup. The sponsor of the entertainment is the bold positions of Trent and Rashford (United have better realized this advantage)