Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Више од 100.000 Јермена избегло из Нагорно-Карабаха у Јерменију

ЖЕНЕВА – Више од 100.000 избеглица стигло је у Јерменију из Нагорно-Карабаха, изјавио је шеф Високог комесаријата УН за избеглице (УНХЦР) Филипо Гранди.

„Многи су гладни, исцрпљени и хитно им је потребна помоћ”, навео је касно синоћ Гранди на друштвеним мрежама, пренео је Ројтерс.

УНХЦР и други хуманитарни партнери појачавају подршку јерменским властима, рекао је Гранди и додао да је међународна помоћ хитно потребна.

Званичник агенције УН за избеглице изјавио је раније да би укупан број избеглих могао достићи 120.000, што одговара проценама целокупне популације Нагорно-Карабаха.

Азербејџан је саопштио да ће поштовати права етничких Јермена који одлуче да остану, али да је заувек уништио концепт отцепљене државе.

Власти Нагорно-Карабаха су саопштиле да све институције те самопроглашене државе престају да постоје од 1. јануара 2024. године.

Претходно је Азербејџан прогласио примирје после покретања „антитерористичке операције” а након што је приморао јерменске сепаратистичке снаге да прихвате потпуно успостављање азербејџанске контроле у Нагорно-Карабаху, наводи Ројтерс, преноси Танјуг.

Нагорно-Карабах је међународно признат као део Азербејџана, али је прогласио отцепљење раних 1990-тих година током рата који је избио након распада Совјетског Савеза.

Власти Азербејџана су обећале да ће заштитити права Јермена, али и поручиле да су они слободни да оду из Нагорно-Карабаха уколико то желе.

САД и други позвали су Баку да дозволи међународним посматрачима улазак у Карабах, услед забринутости због могућих кршења људских права.