venecija poplava Foto: Andrea Merola / EPA;

„Visoka plima“ („acqua alta“) nanela je Veneciji strahovitu štetu koju je gradonačelnik Luiđi Brunjaro procenio na milijadru evra. Tom procenom barata i italijanska vlada koja je proglasila vanredno stanje u gradu koji je obišao i premijer Đuzepe Konte.

Visoka plima dostigla je 188 centimetara, samo šest manje nego prilikom katastrofe 1966. godine. Koliko takvih udara Venecija može da preživi?

Tada se pisalo da "nema vremena za gubljenje", ali je pola veka uzalud protutnjalo, piše "Euractiv".

U međuvremenu je prizvan i Mojsije, onaj koji je razdvojio vode Crnog mora. Na italijanoskom on se zove Mose, a to je akronim skupog i naizgled veličanstvenog, ali diskutabilnog projekta automatskih brana koje bi trebalo da budu postavljene na svim morskim ulazima u venecijansku lagunu.

Prema projektu, čim nivo mora poraste, brane bi se podigle i sprečile ulazak u Veneciju, kako vodi, tako i plovilima.

Po mišljenju međunarodne ekipe stručnjaka pre tridesetak godina, to je bio jedini način da se obuzda fenomen “visoke plime”, koji sve češće napada Veneciju i preti da ubrza njeno potonuće u Jadran iz koga je iznikla kao, po mnogima, najljepši grad na svetu.

Foto: Emiliano Crespi / EPA;

Fenomen dosada nije bio naročito čest. More se popne visoko uglavnom samo tokom jeseni i zime, kada se spoje izuzetno visoka plima i dugotrajan jugo. Gradska uprava za te prilike ima spremne montažne mostove tako da turisti i građani mogu da hodaju. Istovremeno sirene upozoravaju na opasnost.

Opasnost, doduše, ne preti turistima, ali je sve očiglednija. "Visoka plima" je poslednjih godina sve učestalija i viša. Njeni udari plave Veneciju, uništavaju donje spratove i spomenike u njima i prete da "kraljicu Jadrana" izbrišu sa lica zemlje.

Razlozi propadanja Venecije su naširoko istraženi i dokumentovani u poslednjih tridesetak godina. U sklopu toga je ministarstvo za zaštitu životne sredine zaključilo da bi MOSE lečio samo posledicu, a ne uzrok, jer bi dodatno zatvorio lagunu i otežao već narušenu razmenu slatke i slane vode.

Štaviše, još pre 20 godina su tadašnji ministri životne sredine i kulture odlučili da bi za spas grada najbolje bilo zaštititi lagunu bez koje nema ni Venecije. Prema njihovoj odluci, tek kada se sprovedu sve tradicionalne mere - otvaranje zagrađenih delova lagune i zatvaranje naftne luke i morskog puta do nje – može se ponovo uzeti u razmatranje MOSE, kao dodatna, ali nikako glavna mera.

Od tada se nije uradilo ništa. U poslednje vreme se kao najveći problem navodi plovidba velikih kruzera, iako je to najmanji deo problema, pa je gradonačelnikovo rešenje bilo da kruzeru zaobiđu grad i uplove baš u naftnu luku, čiji plovni kanal dosledno uništava lagunu.

Sam grad se depopulisao i propada: gde je nekada živelo i do 300.000 ljudi, a još sredinom prošlog veka više od 100.000, danas više nema ni 50.000. Grad nema ko da održava. Luka i industrijska postrojenja preuzeli su ulogu kičme, ne samo rasporivši, nego i otrovavši lagunu.

"Visoka plima" je, pored svoje ubitačnosti, samo jedan od simptoma bolesti Venecije. A turisti koji joj se raduju zapravo su oduševljeni poslednjim trzajima grada.

U svemu tome MOSE se nametnuo kao jedino polurešenje, pa je nakon kratke pauze, projekat 2001. godine oživela vlada Silvija Berluskonija. Ali je i nakon ponovnog pokretanja projekat ostao nedovršen.

Skandal iz 2014. godine pokazao je da je korupcijom MOSE ostao kratak za milijarde evra, što je nanelo veću štetu Veneciji od bilo koje "visoke plime", zaključuje "Euroactiv".