Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Влада Србије препоручила ЕПС-у да од октобра ове године до марта 2024. обрачунава попусте

Влада Србије је данас препоручила „Електропривреди Србије” (ЕПС) да и наредне зиме обрачунава попусте купцима који су на гарантованом снабдевању.

Препоручено је, владиним Закључком, да тај попуст важи од октобарских рачуна 2023. закључно са рачуном за март 2024. године, саопштено је после седнице владе.

„Електропривреди Србије” Београд је препоручено да купцима из групе „домаћинство”, на гарантованом снабдевању, обрачуна попуст уколико умање потрошњу струје у односу на исти месец у претходне две године, у ком је остварена већа потрошња.

„За уштеде енергије од пет до 15 одсто обрачунаваће се попуст од 20 одсто, а за потрошњу од 15 до 20 одсто попуст је 25 одсто”, пише у саопштењу, преноси Бета.

Грађани који смање потрошњу струје између 20 и 25 одсто, моћи ће да рачунају на попуст од 30 одсто, док ће они који уштеде између 25 и 30 одсто енергије остварити попуст од 35 одсто.

„Највећи попуст, од 40 одсто, имаће домаћинства која потрошњу електричне енергије смање за више од 30 одсто”, додала је влада Србије.

Како је наведено у Закључку владе, од октобра прошле до марта ове године, код купаца у групи „домаћинство” смањена је потрошња за око 607 ГWх у односу на исти период претходне године.

У саопштењу пише и да је при томе укупно смањење потрошње струје било за око 1.335 ГWх.

„Зато је влада Србије препоручила ЕПС-у да и ове зимске сезоне примени исту меру, с тим да се повећа обухват купаца на које мере делују”, пише у саопштењу.