Serbia

„Волмарт” повукао ватрено оружје са рафова из страха од немира

ЊУЈОРК - „Волмарт”, највећи светски малопродајни ланац, саопштио је да је уклонио ватрено оружје и муницију са рафова својих продавница у Сједињеним Државама ове недеље, да би заштитио муштерије и запослене док расту тензије широм земље.

Уочи америчких председничких избора, многи брину да би резултат могао да буде оспорен или подстакне насиље.

„Видели смо изоловане случајеве грађанских немира, и као што смо урадили у неколико ситуација протеклих година, преместили смо оружје и муницију са рафова у складиште из предострожности, ради безбедности наших радника и купаца”, саопштио је портпарол „Волмарта”, преноси Танјуг.

Компанија није одлучила када ће вратити оружје и муницију на рафове, додао је.

Малопродајни ланац са седиштем у Бентонвилу у Арканзасу, има више од 5.000 продавница у САД а приближно у половини њих продаје оружје, које ће и даље бити доступно купцима који затраже да га купе.

Малопродајне компаније су забринуте након што су, раније ове године, људи разбијали излоге, крали робу а понекад и запалили неке продавнице у Чикагу, Њујорку, Лос Анђелесу, Портланду и другим америчким градовима.

Забринутости доприноси и други тренд – продаја оружја у САД је ове године рекордно висока и више људи који никада раније нису поседовали оружје је, протеклих месеци, одлучило да га купе.

У јуну „Волмарт” је повукао ватрено оружје и муницију из неких америчких продавница у време протеста због смрти ненаоружаног Афроамериканца Џорџа Флојда у полицијском притвору крајем маја.

Прошле године, „Волмарт” је престао да продаје муницију за пиштоље и неке полуаутоматске пушке у свим својим америчким продавницама, преноси „Глас Америке”.

Такође је у прошлости позивао да се детаљније провере биографије купаца оружја, као и на кампању да се људима за које се верује да би могли изазвати насиље, онемогући да поседују оружје.

Football news:

Barca Director Amor: Messi gave a lot to the club, and the club gave a lot to Leo. I hope he finishes his career here
Dele Ayenugba: they didn't believe in African goalkeepers in Europe, but now a Senegalese is playing in Chelsea, and a Cameroonian is playing in Ajax
Bavaria has watched the midfielder, Inter Aguma. He was included in the list of the best born in 2002
Davies can play in the match Bayern-Lokomotiv, Kimmich-at the beginning of the new year
Barcelona can sign Atalanta midfielder de Ron for free
Hyslop on the racism of Newcastle fans: from 50 yards they insulted me, from 50 feet they sang my name
Hertha celebrated the victory with empty stands: they applauded, talked, Guendouzi even threw a t-shirt