Serbia

Вучић на састанку квадрилатерале: Србија сагласна да се границе отворе 1. јуна

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је на видео конференцијском састанку представника Високог савета за сарадњу Републике Србије, Републике Бугарске, Републике Грчке и Румуније, током којег се разговарало о постепеном попуштању мера, како би се олакшао транспорт људи и робе, као и туристичка путовања између земаља Квадрилатерале.

Председник Вучић је истакао да је, у циљу промовисања економских активности, Србија сагласна да се границе отворе 1. јуна, уз примену одговарајућих епидемиолошких мера. Он је нагласио да је међусобни договор за ублажавање ограничења за прелазак границе један од кључних елемената за подстицање економије, посебно у области туризма.

Саговорници су закључили да се све четири земље успешно боре са корона вирусом и констатовали да би отварање граница омогућило бржи опоравак националних економија.

Договорен је и сусрет Високог савета у Бугарској почетком јуна, где ће, пре састанка Савета, бити одржан и билатерални сусрет председника Вучића и премијера Борисова, током којег је планиран разговор о заједничким инфраструктурним пројектима.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис предложио је отварање грчке границе од 1. јуна за пословна путовања, сезонске раднике и чланове породица који живе у другим земљама, док је отварање граница за туристичка путовања предвиђено од 15. јуна.

То ће бити први сусрет којим ће бити настављена добра пракса тромесечних састанака лидера Високог савета.

На састанку учествовали и премијери Грчке, Бугарске и Румуније, Киријакос Мицотакис, Бојко Борисов и Лудовик Орбан.

Председник Србије јуче је, уочи састанка, телефоном разговарао с премијером Бугарске Бојком Борисовом,а сагласили су се да је међусобни договор за ублажавање ограничења за прелазак граница један од кључних елемената за подстицање пословних активности, посебно у области туризма после дужег прекида рада због корона вируса.

С тим у вези, посебно су инсистирали на томе да је неопходно обезбедити примену одговарајућих антиепидемиолошких мера, како би била осигурана заштита здравља грађана и спречено даље ширење заразне болести.

На претходним састанцима представника четири земље доминирале су теме Европске уније и економске сарадње и инфраструктурног повезивања.

Football news:

Barcelona are confident that they will sign Lautaro by October. Inter wants 90 million euros and one player
Aitor Karanka: If there is a team that can win back against Manchester City, it is real
Juventus and Atletico have started talks about the transfer of Lacazette. Inter are also Interested in him
Rangnik agreed to take charge of Milan from the 2020/21 season. He can also take the post of sports Director
Ocampos did everything for the victory of Sevilla: first he scored, and then he put on a goalie's Jersey and in the 101st minute dragged the kick of the goalkeeper Eibar
Pizarro finished his career as a player. Werder's players cradled him in their arms after the match
Aitor Karanka: When Real Madrid wins, they always talk about the referees