Serbia

Вучић: Продаја “Комерцијалне банке“ добар посао

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је продаја "Комерцијалне банке" добар посао за Србију, да су стручњаци проценили да је сада прави моменат да се то учини и да не може да разуме примедбе на тај потез, јер, их како каже, углавном износе злонамерни који су, како је рекао, "уништили све банке у Србији".

Александар Вучић је рекао да ту врсту примедби не може да разуме, "као да је неко промашио два века".

Каже да би волео да је то остала српска банка, али да су одлуку донели стручни људи, да је све учињено на транспарентан начин, и да ће донети добро Србији.

Вучић је новинарима на отварању хотела "Мона" рекао и да је сваки инвеститор добродошао, а да је словеначка "НЛБ" моћна банка, трећа или четврта на тржишту, и да ће од новац од продаје ићи у буџет.

Поручио је делу опозиције која критикује продају "Комерцијалне банке", да су "они ти који су распродали све банке, цементаре, НИС.... свом тадашњем директору дали могућност да узме отпремнину од 700.000 евра".

"Тако су добро управљали и ‘Привредном‘ и ‘Агро банком‘ да смо на крају морали да платимо 400 и 500 милиона евра", навео је Вучић додајући да све губитке на крају плаћају грађани.

Важно да банкарски систем функционише 

Према његови речима, због лошег управљања Комерцијалном банком 250 милиона евра држава је морала да уплати страним инвеститорима.

"Ми смо платили пут опцију 250 милиона, после ужасно тешких преговора са ЕБРД-ом", напоменуо је Вчић и истакао да смо дотле досли зато сто нисмо имали најбољи менаџмент свих тих година.

Оцењује да су и ЕБРД и други недовољно добро управљали и додаје да "на крају није било избора и да је најбоља била "пут опција".

"Ја сам мислио да треба да се задржи, али други људи из институција рекли су да смо све банке којима смо управљали уништили", напоменуо је Вуцицћ.

Вучић је истакао да је за Србију важно да банкарски систем фунцкионише и да имамо једну српску банку - "Банку Поштанска штедионица" и да она треба још више јача.

"Сит сам тога да нам треба домаћа. Кад будемо знали како да се понашамо купићемо нашу банку", истакао је Вучић.

Фискални систем Србије стабилан

Додао је да "незналице попут Душана Петровића хоће да окрену телефон и траже кредит без гаранција, дају једном или двојици тајкуна, свако себи узме..., а онда све плате грађани".

"Пустите нас да имао чисте рачуне. Сваки стручњак ће рећи да је ово добар и транспарентан посао", рекао је Вучић и додао да у Србији још влада комунистички приступ.

Навео је да ће банка радити овде, плаћаће порез, радиће наши радници, а профитом ће располагати власник како хоће, што је нормално.

Истакао је да је банкарски и фискални систем Србије стабилан, економија снажна, а да се тежи да она буде још јача.

Навео је и да је стабилан девизни курс и да постоје сви услови за нормално пословање.

"Поносан сам на нижи јавни дуг, фабрике, фискалну консолидацију, мању незапосленост", указао је Вучић.