Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Вучић: Разговарали смо о важним и стратешким питањима

Председник Србије Александар Вучић састао се са Виктором Орбаном и личним изаслаником председника УАЕ, принцом Каледом бин Мохамедом бин Заједом Ал Нахјаном.

Председник Србије Александар Вучић и председник Владе Мађарске Виктор Орбан обратили су се јавности, након састанка у Београду.

„Разговарали смо о важним и стратешким питањима. Разговарали смо о формирању заједничких компанија. Нешто што чини живот било је од посебног значаја. Разговарли смо и о геополитичким питањима. разговарали смо и како да поправимо наш инвестициони амбијент. Верујем да смо направили добар састанак. Премијеру Орбану захвалан сам на огромној подршци, осећајте се увек као код своје куће - рекао је Александар Вучић.

Председник Александар Вучић је рекао да му је велика част да угости Орбана, и принца Каледа, и да су причали о свим важним стратешким питањима.

„Усвојили смо добар закључак о формирању тимова за логистику. Ми немамо излазе на море, и морамо да тражимо нова решења за извоз и увоз робе - рекао је председник.

Тема је било и формирање заједничких компанија у области сточарства.

„ Причали смо и о улагању у енергетску инфраструктуру. Ми у Србији имамо само један нафтовод на који се везујемо - каже он.

Председник је рекао и да је разговарано о ситуацији у региону, као и о путу у ЕУ, иницијативи БРИКС, и о свему што УАЕ очекују од те иницијативе.

„Верујем да је ово био добар састанак, и добар резултат. Сада идемо на Београд на води, а после ћу имати и билатерални састанак са Орбаном. Веома сам му захвалан на подршци Републици Србији - казао је Вучић.

Он је Орбану рекао да увек може да се осећа као да је код куће.

Мађарски премијер каже да је економска сарадња Србије и Мађарске одлична, и да чињеница да Србија није у ЕУ препрека, већ могућност.

„Инфраструктура, трговина и могућности пред нама су биле тема. Мађарска још увек није учествовала на састанку попут овог. Драго ми је што смо трећој земљи представили ове резултате - казао је он.

Орбан додаје да ће на билатералном састанку тема бити миграције и ситуација у ЕУ.

„Мађарска је увек у сваком сукобу била на страни дијалога, и ми никада нисмо подржавали санкције против било које земље - закључио је Орбан.

Вучић и Орбан данас су се састали и са престолонаследником Абу Дабија Њ. в. шеиком Каледом бин Мохамедом бин Заједом ел Нахјаном.

„Одличан и садржајан састанак са пријатељима које сам детаљно обавестио о последњиим догађајима на Косову и Метохији.

Размотрили смо и бројне теме у оквиру иницијативе за успостављање стратешке безбедности региона у области енергетике, водоснабдевања, прехрамбене индустрије и људских ресурса.

Разговарали смо и о великим инвестиционим потенцијалима који су се отворили у оквиру предстојећег „ЕXПО2027”, као и о ширењу сарадње у области нових пројеката, иновација, истраживања, здраве и зелене енергије и технологија будућности - објавио је Вучић на свом Инстаграм налогу.