Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Вучић: Разговарао сам са Блинкеном, сагласан је да је потребна већа улога Кфора

Александар Вучић је, у изјави за новинаре у Београду, где се састао са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном и принцем престолонаследником Абу Дабија шеиком Каледом бин Мухамедом бин Заједом ел Нахјаном, рекао да је телефоном дуго разговарао са америчким државним секретаром, поводом најновије ситуације на Косову и Метохији.

Вучић је рекао да раговор није био лак, те да је било ствари око којих су се сагласили и оних око којих се нису сагласили.

“Сагласили смо се да је потребна деескалација, значајно већа улога Кфора и Србија ће ту већу и значајнију улогу увек и свакако подржати. Волели бисмо чак да је она искључива, посебно на северу КиМ", рекао је Вучић.

Додао је да је негирао неистине о највишем степену борбене готовости Војске Србије, истичући да то није тачно и да то није потписао.

“Оно о чему се нисмо сагласили је природа онога што се догодило на КиМ, посебно везано за такозвани косовски суверенитет", рекао је Вучић.

У разговору је, каже, нагласио да Србија са тим није сагласна.

"На питање одакле нам приче, ја то не желим сада због породица настрадалих да говорим, али ћемо о томе јасно да говоримо и не желим да било шта сакривам и не интересује ме шта било ко у свету мисли по том питању јер ми имамо доказе да је најмање једно, а могуће два лица буквално хладнокрвно ликвидирано и да нису били ликвидирани у борби већ само рањени. Били су у животу, предали се, а онда су хладнокрвно са мале удаљености ликвидирани", рекао је Вучић.

Истакао је да није желео да се сагласи да је то била перфектна, професионално урађена акција и поставио питање зашто је Еулекс одбијен да буде на Северу.

"Блинкен је говорио и о неким мерама ако се не понашамо на одговарајући начин. Ја сам рекао: Ви сте велика земља, супер сила, ваше је да чините што мислите да морате. Ја сам апсолутно против тога и мислим да је то врло лоше, али постоје ствари којих морамо да се држимо, а то је пре свега истина", каже Вучић.

Наводи да писмо Радоичића није прочитао, али да ће он морати да се одазове надлежним органима.

“Шта ће бити одлука тужиоца – да ли ће да га гони и за које кривично дело, то је питање за тужиоца и за друге надлежне државне органе“, рекао је Вучић.

Коментаришући Радоичићево писмо, Вучић је рекао да то није било очекивано.

“Било је очекивано, јер ако је мислио неко да ће он да се крије – неће. Он и момци који су у томе учествовали се тиме поносе, то гледају на другачији начин. Ја не мислим да има право да било ко било кога убије – шта год ми о томе мислили, и за то као и за неке друге ствари, мораће нека питања да се постављају… Можда уопште није учествовао у томе делу, па ће тужилац наћи нешто друго или неће наћи ништа, то је питање за тужиоца“, рекао је Вучић.

Навео је и да полиција мора на основу медијских извештаја да прикупи одређене информације.

"Затим долази тужилац, па тужилац да додатно тражи прикупљање обавештења и онда доноси одлуку - иде ли на подизање оптужног акта или не. У складу са тим хоће ли бити оптужног акта или не за пет дана или 50 дана можемо да процењујемо шта је то што тужилац односно држава жели да закључи у целом процесу", рекао је председник.

"Имамо доказе, гонићемо хладнокрвне убице"

Коментаришући данашњи упад у КБЦ Косовска Митровица, Вучић је рекао да они који су то урадили имају "карт бланш" од својих спољних помагача.

"Уопште њих не интересује то, они сад могу да раде шта хоће, зато што су добили 'карт бланш' од својих спољних саветника, од својих спољних помагача", рекао је Вучић.

Додао је да због супружника и деце неће даље да прича, док не прође све, а онда ће, како каже, причати на сав глас… Поручује да Србија има доказе и да ће гонити хладнокрвне убице.

"Ми имамо доказе, имамо и изјаве, имамо и фотографије које то потврђују. Тако да те приче о дивним професионалцима и о свему другом који се супротстављају 'српском тероризму' и тако даље, па то можете ви да говорите, можете да обмањујете себе, можете да обмањујете светску јавност, мене не можете", рекао је Вучић.

"Избори потребни због јасног мандата у будућности"

Председник је говорио и о изборима, навевши да је то тражила опозиција, те да ће их добити и у Београду и на нивоу Србије. Међутим, додаје да се на изборе “иде и због људи“, јер је потребан ''чист и јасан мандат у будућности“.

“Потребан нам је јасан правац којим желимо да идемо у будућности. Желимо ли сувереност или да будемо колонија“, упитао је Вучић и констатовао да нико из опозиције није стао у одбрану свог народа.

“Али за разлику од њих, ја разумем потребу људи да бране своја огњишта. Неко мора да разуме зашто се људи тамо боре, зашто су се жртвовали'', рекао је Вучић.

Навео је да су дан пре него што су расписани избори, представници опозиције говорили да не сме да изађе на изборе, јер су му то ''забранили Американци'', а затим због ситуације на КиМ.

"Када смо ипак рекли да им излазимо у сусрет, они су рекли – немојте, молим вас, то смо безвезе написали. Значи, сад кад ви смете, нама се не излази. Али добро, добро је да се испуњавају прохтеви бившег режима који је сада опозиција, добро је да негујете мањину, то је демократска тековина и важна ствар'', рекао је Вучић.

Додао је да је ''срећан због опозиције“, те да имају 79 дана да се спреме.

“А ми ћемо да се боримо за народ, па ком опанци, ком обојци“, рекао је председник Србије.